En Sıcak Konular

Avrupalı aydınlardan AB'ye Türkiye çağrısı

7 Eylül 2007 09:57 tsi
Avrupalı aydınlardan AB'ye Türkiye çağrısı 

Bir grup Avrupalı aydın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin tutumunun AB’nin inandırıcılığını tehlikeye attığını belirterek diğer AB liderlerinin buna sessiz kalmasını eleştirdi. Financial Times

Financial Times gazetesine gönderilen mektubu imzalayanlar söyle: Hakan Altınay, İstanbul Açık Toplum Enstitüsü Direktörü; Jean-François Bayart, Paris’teki Uluslararası Etüdler ve Araştırmalar Merkezi Eski Direktörü ve Siyasi Toplumlar Analizi Fonu Başkanı; Kryzstof Bobinski, Varşova’daki Unia & Polska Vakfı; Kirsty Hughes, Londra’daki London School of Economics Avrupa Enstitüsü üyesi; David Kral, Prag’daki Europeum Direktörü; Nathalie Tocci, Roma’daki Uluslararası İşler Enstitüsü kıdemli üyesi; José-Ignacio Torreblanca, Madrid’deki Elcano Uluslararası İliştiler Enstitüsü, kıdemli üyesi.

Gazete, Sarkozy’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı AB’nin küresel rolü vizyonunu öven bir başyazı yayınlaması üzerine 7 Avrupalı kuruluş yönetici ve üst düzey üyesi, gazete editörüne bir mektup göndererek Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımını eleştirdiler.

Mektupta Sarkozy’nin, konuşmasında İslam ile Batı arasındaki çatışmanın önlenmesini, küresel bazında başlıca meydan okuma unsuru olarak ilan ettikten sonra Türkiye’nin AB üyeliğine karşıtlığını bir kez daha dile getirdiğine dikkat çekilirken Türkiye konusundaki pervasız tutarsızlığının AB’nin inandırıcılığını tehlikeye attığı vurgulandı.

'MÜZAKERELERİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜYOR'
Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye ile yeni müzakerelerin, açılacak başlıkların, hem üyeliğe, hem de “imtiyazlı ortaklığı" mümkün kıldığı sürece bloke etmeyeceğini söylediğine işaret edilen mektupta “Başka bir deyimle Fransa, AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini, Haziran ayında euro başlığı ile yaptığı gibi ‘üyelik’ içerdiğini sandığı fasılları bloke ederek küçük düşürmeyi sürdürecek” denildi.

Mektuba imza atanlar, Fransa’nın daha önce yaptığı taahhütlerden dönmesinin karşısında diğer Avrupalı liderleri ve özellikle Financial Times gibi daha önce Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin sessiz kalmasını da eleştirdiler.

Türkiye ile AB müzakereleri çerçevesinin tüm üye ülkelerce Ekim 3 2005 tarihinde oy birliği ile kabul edildiğine dikkat çekilen mektupta AB’nin Türkiye’nin üyelik için ehliyetli olduğunu 1989 yılında, adaylık statüsünü ise 1999 yılında tanıdığını, 2004 yılında ise adaylık müzakerelerinin başlatılması kararlaştırdığı anımsatıldı.

'TÜRKİYE’YE TAAHHÜT TEYİD EDİLMELİ'
Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’ye ilişkin tutumunun sürmesine izin verilmesi halinde AS liderlerince AB’nin dünyadaki yeni rolüne ilişkin iddialı konuşmalarının hiçbir değeri olmayacağı vurgulanan mektupta “AB’nin dış politika inandırıcılığındaki derinleşen erozyona son vermenin tek yolu, diğer devlet başkanları ve Avrupalı liderlerinin Türkiye’nin üyeliğine olan taahhüdünü net bir biçimde yeniden teyit etmeleridir” denildi.
Mektubun son bölümünde de Türkiye’nin AB üyeliği konusunun Ortadoğu ve dünyanın geri kalan bölümünde AB inandırıcılığına ilişkin değerlendirmelerdeki merkezi bir prizma oluşturduğuna dikkat çekilerek “Önemli bir üye devletin cumhurbaşkanının bile keyfi bir biçimde AB’nin inandırıcılığını tahrip etme hakkı bulunmuyor. Bunu önlemek diğer devlet başkanlarına bağlıdır” ifadesi kullanıldı.

gazeteport



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs