En Sıcak Konular

Saatler 26 Ekim'de geri alınacak

15 Ekim 2014 12:15 tsi
Her yıl tartışılan yaz saati uygulaması, 26 Ekim'de sona eriyor. Pazar günü saatler 1 saat geri alınacak.

2014 yılı için kış saati uygulaması belli oldu. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 60 dakika ileri alınan saatler, 26 Ekim Pazar günü 04.00'ten itibaren 60 dakika geri alınacak.

DİĞER ÜLKELERLE BERABER YAPILIYOR

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Yani saat için esas alınan 30 nolu meridyenken 45 nolu meridyen oluyor.Kış mevsiminin başlamasına 1 ay kala ulusal saatlere esas meridyen, 45 nolu meridyen yerine 30 nolu meridyen olarak belirleniyor. Saatlerin geri alınması ise 5 ay sürüyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, yaz saati uygulamasını kullanan başta AB ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle beraber yapılıyor.

ELEKTRİK TASARRUFU

İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile birçok etkene bağlı olmakla birlikte yaklaşık 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılılık geliyor.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASININ TARİHÇESİ:

Saatleri geri ve ileri almanın tarihinin 18. yüzyıla kadar uzandığını ve bu fikri ilk olarak 1784 yılında Amerikalı politikacı Benjamin Franklin’in ortaya attığını biliyor muydunuz?

20. yüzyılın başlarında İngiliz avukat William Willett, atına atlar ve yaz sabahı bir kasabadan diğerine gider. Kasabaya vardığında ışıkların yandığını ama dükkanların panjurlarının kapalı olduğunu görür. Bu israfı gazetede dile getirir ve haberden sonra İngiliz Parlamentosu her yıl nisan aylarında Pazar günleri saatleri 20 dakika ileri, Eylül’de ise geri almayı kararlaştırır. 1910 yılında ‘Işık tasarrufu bölgeleri’ adıyla yasalaşır ve 1916 yılında 20’şer dakikalık süreler nisan ve eylül aylarında 60 dakika olarak yeniden düzenlenir.

İngiltere’den sonra, yaz saati uygulamasına geçen ikinci ülke Almanya oldu. Fransa’nın ise bu uygulamaya geçiş sebebi oldukça ilginç. Fransa, uygulamaya savaştaki askerlerinin daha iyi uyuması ve güç toplaması için kabul etti.  İngiltere’de Petts Wood’da avukat William Willett’ın heykelinin altında şu cümle yazar. "Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı".

Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,031 µs