En Sıcak Konular

İngiltere'deki oylama dünyada baskı oluşturacak

15 Ekim 2014 10:39 tsi
İngiltere'deki oylama dünyada baskı oluşturacak ABD'li yazar ve akademisyen Chomsky, İngiliz Parlamentosunun Filistin'in tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etmesine ilişkin, "İngiltere'nin oylaması dünyaya Filistin sorunun çözümü konusunda bir baskı oluşturacak" dedi.

ABD'li yazar ve akademisyen Noam Chomsky, Filistin Halkının Ayrılmaz Haklarının Kullanılmasına İlişkin Komite'nin BM'de düzenlediği toplantılara katıldı. Önce BM'deki gazetecilere açıklamalarda bulunan Chomsky, BM Genel Kurulu'nu dolduran büyük bir kalabalığa da hitap etti.
 
ABD'nin Vietnam'dan Irak savaşlarına kadar savaş karşıtı görüşleriyle bu konudaki en güçlü seslerden biri olan ve ABD dış politikasını en sert eleştiren kişilerin başında gelen Chomsky, basın toplantısında Filistin sorunu, ABD'nin Ortadoğu'daki varlığı, IŞİD ve Irak gibi konulara değindi.
 
Chomsky, Filistin konusunda bir soruya verdiği cevapta, Filistinliler için etik tercihlerin sınırlı olduğunu ancak en büyük etik tercihin işgale karşı direnmek olacağını belirtti.
 
İngiltere Parlamentosu'nda yapılan oylamada kabul edilen bağlayıcılığı olmayan Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önergeyi takdirle karşıladığını bildiren Chomsky, bu kararın İngiltere ve ABD'nin Filistin'i tanıması için baskı oluşturacağını söyledi.
 
Chomsky, İngiltere Parlementosu'nun kararının sembolik anlamı olduğunu belirterek, "Basın, İngiliz oylamasını doğru bir şekilde sembolik olduğunu belirtti. Ancak bu İngiliz politikasını etkiler" diye konuştu.
 
Chomsky, Amerikan hükümetinin niyetinin Asya bölgesinde petrole erişmek olmadığını ancak bölgeyi kontrol ederek petrole bağımlı ülkeler üzerinde daha fazla etkiye sahip olmak istediğini savundu. Ünlü düşünür Chomsky, ABD'nin daha fazla petrol rezervine sahip olmasının bu ülkenin Ortadoğu'ya yönelik politikasını değiştirmesi anlamına gelmeyeceğini ifade etti.
 
Chomsky, ayrıca BM'nin büyük güçlerin sınırları ölçüsünde hizmet ettiğini ve bunun son 50 yıldır böyle olduğunu belirtti. 
 
IŞİD konusuna da değinen Chomsky, örgütün ABD önderliğinde 2003 yılında Irak'ın işgal edilmesiyle ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Chomsky, Irak'ta olanları "kırılgan topluma ağır bir çekiçle vurulması ve parçalara ayrılmasına" benzeterek, işgalin birçok içler acısı sürgün, cinayet ve yıkımla mezhep çatışmasına neden olduğunu ifade etti.
 
Noam Chomsky, ayrıca eski CIA üst düzey görevlisi yazar Graham Fuller'in yaptığı en son açıklamalardan birinde ABD'yi kastederek,  2003 yılında Irak'taki savaşın bir sonucu olarak terörist grupların ''ana yaratıcılarından" biri konumunda olduğu görüşüne kendisinin de katıldığını ifade etti.
 
Kürt gruplarla IŞİD arasındaki çatışmaların sürdüğü Kobani konusundaki haberlerin şok edici olduğunu belirten Chomsky, bu konuda barış çağrısı yapan güçlü bir karar tasarısının çıkarılması gibi bazı şeylerin BM'de yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Chomsky, ''güç kullanımını dayatmanın zor olacağını ancak Kobani'de büyük bir katliamın önlenmesi için bazı şeylerin yapılması gerektiğine işaret etti.
 
"Washington kendi kanunlarını ihlal ediyor"
 
Chomsky, daha sonra Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Yılı çerçevesinde BM'nin en büyük toplantı yeri olan Genel Kurul salonunda bir konuşma yaptı.
 
Chomsky, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı birliklere askeri yardım sağlanması konusunda sınırlamalar getiren ABD'deki insan hakları hakkındaki yasal düzenleme ''Leahy" kanununa uymadığını söyledi.
 
 ''İsrail ordusunun büyük  çapta insan hakları ihlalleri yaptığına ilişkin en ufak bir şüphe yoktur'' diyen Chomsky, bu nedenle İsrail'e gönderilen bütün Amerikan silahlarıyla söz konusu ABD kanununun ihlal edildiğini dile getirdi.
 
Noam Chomsky, ABD'nin geleneksel olarak İsrail'in yakın müttefiki olduğunu ve yıllarca bu ülkeye önemli miktarda mali ve askeri yardımlar gönderdiğini hatırlatarak, Filistin-İsrail sorununun geleceğine ilişkin gerçekçi sonuç olarak bağımsız iki devletli çözümü işaret etti.

aa


Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs