En Sıcak Konular

PKK'nın yeni planı

15 Ekim 2014 09:43 tsi
PKK'nın yeni planı Örgüt hangi ülkenin aktif desteğini arıyor?

Çok uzun yıllar boyunca uluslararası düzeyde PKK konusu Türkiye’yi yönlendirme aracı olarak kullanıldı; sistemdeki etkili oyuncular, ABD, bazı Avrupa ülkeleri ve SSCB (Rusya) PKK üzerinden Türkiye ve yakın coğrafyasında güç mücadelesi sürdürdüler.

Emin olmak kolay değil ama verdiği izlenim bakımından PKK’nın uzun bir dönem Rusya-Avrupa ekseninden destek aldığı, ancak faaliyetlerinin sonunda ortaya çıkan tablodan genellikle ABD’nin kazançlı çıktığı söylenebilir. PKK Türkiye’yi güvenlik öncelikli politikalara ittikçe, ABD-Türkiye arasındaki stratejik işbirliği gelişmiş bu arada demokrasi-insan hakları önceliklerini ileri süren Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin bozulmasına yol açmıştı. Böylece Avrupa ile sürekli kriz yaşayan Türkiye, NATO’nun büyük askeri gücü olarak anılmanın dışında bir işlevle değerlendirilmemişti.

Küresel gelişmeler ve Türkiye’de yaşanan değişimler zaman içinde Türkiye’yi AB’ye yaklaştırdı ve söz konusu konjonktürde “Kürt sorunu” da ABD’nin ilgi alanına geçti.

ABD’nin Irak Kürtlerine sahip çıkmasıyla eski Avrupa bağı koparıldı, diğer bir ifadeyle Avrupa ülkeleri oyundan çıkarıldı. Bu ortamda Kürt hareketini silahlı mücadele ile sürdürmek isteyen kesimler arasında görüş ayrılıkları oluştu, dış destek konusunda farklı tercihler kullanan kesimler adeta rakip haline geldi.

Bugün de ABD’nin “desteğini” Avrupa-Rusya ekseniyle paylaşmaya niyeti olmadığı anlaşılıyor. Hal böyleyken Almanya’ya gidip PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılmasını istemek, ABD’nin sokmak istemediği bir ülkeyi bölgeye davet etmek anlamına gelir. Öneriyi şiddetle reddettiğine bakılırsa, Almanya eski yöntemle yeni bir oyun oynanamayacağını Ukrayna krizi sayesinde öğrenmiş.

Almanya ile görüşen örgüt, Türkiye’ye Avrupa üzerinden baskı yapmayı planlamış olmalı. 

Beril Dedeoğlu / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs