En Sıcak Konular

Eski ABD Savunma Bakanı'ndan IŞİD açıklaması

15 Ekim 2014 08:30 tsi
Eski ABD Savunma Bakanı'ndan IŞİD açıklaması Eski ABD Savunma Bakanı Panetta, Suriye ve Irak'a kara harekatının masada tutulması gerektiğini söyledi.

Eski ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Amerika'nın IŞİD'e karşı geçici bir polisiye harekatından ziyade bizzat savaş halinde bulunduğundan, Beyaz Saray'ın Suriye ve Irak'ta kara harekatı seçeneğini masada tutması gerektiğini söyledi.
 
Panetta, piyasaya çıkan yeni kitabını Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) ortaklığıyla George Washington Üniversitesi'nde düzenlenen panelde anlattı.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın, IŞİD'e yönelik stratejisini değerlendiren Panetta, Obama'nın terör örgütüyle mücadelede sahada kara birlikleriyle savaşma dahil tüm opsiyonları masada bulundurması gerektiğini ifade etti.
 
Geçen hafta piyasaya çıkan kitabında Obama'ya, dünyadaki krizlere karşı pasif kalmakla sert eleştiriler yönelten Panetta, paneldeki konuşmasında da, "Bir düşmanla savaştığınız olayda, ordu tarafından size önerilen farklı opsiyonları iyi bir şekilde kullanmak zorundasınız" dedi. Eleştirse de Obama'ya saygı duyduğunu dile getiren Panetta, "Onun başarılı olmasını istiyorum, ülkenin başarılı olmasını istiyorum" diye konuştu.
 
Panetta, ABD Kongresi'ne de eleştiriler getirerek, Kongre'nin Bütçe Kontrolü Yasası nedeniyle yönetimin askeri harcamalarını sınırlandırdığından şikayet etti. Panetta, Obama'nın Kongre'yle çatışmamak için Amerika'nın savaş politikasını desteklemekten kaçındığını savundu.
 
Ortadoğu'da IŞİD krizinin ortaya çıkış nedenleri arasında ABD'nin en başından itibaren harekata geçmemesinin etkili olduğundan söz eden Panetta, "Zor bir karar vermek zorunda kaldığınızda, yapacağınız en iyi şey doğru kararı vermektir, ikinci en iyi şey ise yanlış bir karar almaktır, en kötüsü ise hiçbir şey yapmamaktır. Burada onlar (Obama yönetimi) bir şey yapmadı ve ülke bunun bedelini ödüyor" yorumunda bulundu.
 
Panetta, IŞİD terörünün sadece atılmayan bir adımla tırmanmadığını, aralarında ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi dahil birçok faktörün bu tırmanışta etkili olduğunu kaydetti. Irak toplumu içinde ayrılıkçı bir yol izleyen eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin burada asıl sorumlu kişi olduğunu vurgulayan Panetta, ülkedeki IŞİD tehdidinin yükselişine rağmen Arap ulusların da Maliki'yi yalnız bıraktığına işaret etti.
 
Panetta, Irak'ta başkent Bağdat'a doğru ilerleyen IŞİD'in kenti ele geçirmesi halinde bunun ABD önderliğindeki koalisyon için bir "felaket" olacağını bildirdi.
 
Panetta, konuşması sırasında sivil toplum kuruluşu Codepink tarafından hem içeride hem de bina dışında protesto edildi. "Panetta bir savaş suçlusu", "Panetta'nın insansız hava araçları çocukları öldürdü" yazılı dövizler taşıyan protestocular, Panetta'nın bakanlık yaptığı dönemdeki insansız uçaklarla gerçekleştirilen ve birçok sivilin ölümüne neden olan operasyonlara dikkati çekti.

TRT Haber

Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs