En Sıcak Konular

Kritik IŞİD toplantısında neler konuşuldu?

15 Ekim 2014 08:07 tsi
Kritik IŞİD toplantısında neler konuşuldu? ABD öncülüğündeki koalisyonun askeri liderleri buluştu. Türk yetkilinin de bulunduğu toplantıda şu hususlar dikkati çekti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun askeri liderleri, IŞİD ile mücadele kampanyasının askeri boyutunun tek başına mücadeleyi sonuca taşımayacak olmasına rağmen, koalisyonun askeri gücünün, toplam başarıya katkı sağlayacağını düşünüyor.

Başkent Washington'da ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'in başkanlığında ABD ve 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için Andrew askeri üssünde toplandı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilisi, askeri liderlerin, "IŞİD tehdidine karşı hava ve saha kampanyalarının entegrasyonu ve gerekli kaynakların sağlanması" gibi konularda daha derin bir konsensüsü sağlamak için bir araya geldiğini kaydetti.

Toplantıya katılan askeri liderlerin, kampanyanın askeri boyutunun tek başına mücadeleyi sonuca taşımayacağı düşüncesine katıldığını belirten yetkili, ancak askeri liderlerin, koalisyonun askeri gücünün tüm başarıya katkı sağlayacağına dikkati çektiğini aktardı.

Yetkiliden edinilen bilgiye göre, toplantıda şu hususlar dikkati çekti:

"-Bölgedeki zorlukların kökenlerinde etnik ve dini tansiyonlar, dışlayıcı yönetim, hoşgörüsüzlük ve ekonomik mahrumiyet yatıyor.

-IŞİD en ivedi terörist örgüt ama tek terörist örgüt değil. IŞİD tüm bölge genelindeki diğer örgütleri tasvir ediyor.

-IŞİD birçok cephede taktiksel ivmeye sahip olmasına rağmen, stratejik ivme koalisyonun.

-IŞİD kendini uyarlayabilen bir düşman. Koalisyon da gücünün tüm unsurlarını geliştirerek duruma adapte olacak.

-IŞİD, propagandasını yaymak için sosyal medya ve bilgi araçlarını kullanmada çok etkili. Koalisyon da gerçekleri iletme ve IŞİD'in aktiviteleri ve vahşetine farkındalığı artırma noktasında bu yolları kullanmada daha etkili olmalı. Özellikle koalisyonun Arap partnerleri bu noktayı görüyor ve eylemde bulunuyor."

Yetkili, ayrıca, askeri liderlerin, IŞİD ile mücadeleyi ileri götürmek için ilgili hükümetlere tavsiyede bulunma, her ülkenin kapasitesine en uygun katkıları yapması ve koalisyon güçlerinin havadan ve karadan, şimdiden sağladığı başarıyı artırmak için eyleme geçme noktasında mutabık kaldığını bildirdi.

Koalisyonun askeri liderlerinin bir araya geldiği toplantının, birkaç gün sürmesi bekleniyor.

Obama da toplantıda konuşma yaptı

Obama da toplantının bir bölümüne katılarak konuşma yaptı.
 
Şu anda koalisyona 60 civarındaki ülkenin katkı yaptığını belirten Obama, aralarında Irak, Arap ülkeleri, Türkiye, dünya genelinden NATO müttefikleri ve partnerlerinin de olduğu koalisyondan 20'den fazla ülke üyelerinin bugün bu toplantıda yer aldığını kaydetti.
 
Obama, "Dolayısıyla bu, IŞİD'e karşı dünyanın dahil olduğu bir operasyon. Şu ana kadar da önemli başarılar elde ettik; Erbil'de IŞİD'in ilerlemesinin önlenmesi, Sincar'da birçok sivilin katliamdan kurtarılması, Musul Barajı'nın geri alınması, Irak ve Suriye genelinde IŞİD hedef ve savaşçılarının yok edilmesi gibi" dedi.
 
Şimdi Irak'ta Amber bölgesindeki mücadeleye odaklandıklarını, Suriye'de ise Kobani ve çevresindeki durumdan derin kaygı duyduklarını ifade eden Obama, iki yerde de koalisyonun hava saldırılarının devam edeceğini bildirdi.
 
Obama, "Ben gelmeden ve benim bulunduğum sırada bu toplantıdaki görüşmelerden ortaya çıkan bir şey, bunun uzun vadeli bir kampanya olacağı. Burada, kolay bir çözüm yolu yok ve hala başlangıç aşamalarındayız. Askeri çabalarla birlikte ilerlemelerin olduğu günler de gerilemelerin olduğu zamanlar da olacak ama koalisyonumuz uzun dönemli bir çabanın ardında birlik oldu" diye konuştu.
 
"Bu, gücümüzün tüm boyutlarını içeren bir kampanya olmalı"
 
IŞİD'in Suriye ve Irak halkına tehdit oluşturduğuna, daha genel anlamda da bölgenin dışında, ABD, Avrupa ve Avustralya gibi uzak ülkelere bile tehdit yaydığına işaret eden Obama, IŞİD'in gücünün azaltılması ve yok edilmesi hedefinde birlik oluşturduklarını söyledi.
 
Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bugün burada vurgulanan bir nokta da şu ki bunun sadece bir askeri kampanya olmadığı. (Karşınızda), sahada yenilgiye uğratacağımız ve böylece tamamen teslim olacak klasik bir ordu (yapılanması) yok. Bizim savaştığımız diğer şey de bölgenin birçok parçasına kök salmış aşırılık ideolojisi. Bölgede çok uzun zamandır siyasi ve örgütsel toplanmaların ana noktası olan mezhepsel ve siyasi ayrılıklarla da uğraşıyoruz. Bölgede ekonomik mahrumiyet ve çok fazla sayıda genci de kapsayan fırsat eksikliğiyle de başa çıkmaya çalışıyoruz. Bu nedenle askeri liderlerimizden duyduğumuz ilginç şeylerden biri de bunun sadece askeri bir kampanya olamayacağının farkındalığı. Bu, gücümüzün tüm boyutlarını içeren bir kampanya olmalı."
 
Bu noktada, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin taahhütte bulunduğu siyasi kapsayıcılığın gerçek bir ilerlemeye dönüştüğünden emin olunmasının kritik önem taşıdığını belirten Obama, bunun yanında Suriye'de, tüm Suriyelilere hitap eden yönetim hissi veren ve bir tür meşruluğu da sağlayacak şekilde Suriyeli muhaliflerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin gerektiğini bildirdi.
 
Obama, bunların yanında, bu "kanserin köklerinin kurutulmasında" bölge ülkeleri arasındaki iletişimin ve işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti.
 
Obama konuşmasında insani yardımlara da değinerek, bu insani krizde sadece son dönemde değil birkaç yıldır, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün "olağanüstü bir yükü" taşıdığına dikkati çekti.
 
Koalisyonun askeri liderlerinin Washington'daki toplantısının birkaç gün sürmesi bekleniyor.


aa
 



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs