En Sıcak Konular

IŞİD Bağdat havalimanına yaklaşıyor

14 Ekim 2014 15:44 tsi
IŞİD grupları Bağdat'a komşu olan Enbar ilinin Hit kentini ele geçirdi. Kent, Bağdat havalimanına 25 kilometre mesafede bulunuyor. IŞİD gruplarının Bağdat yönündeki ilerleyişi endişe ye neden oluyor

Irak'ın Enbar vilayetinin başkenti Ramadi’yi işgal eden IŞİD mensuplarının, Bağdat Havalimanı’na yaklaştığı bildirildi.

Enbar vilayetinin Hit ilçesinin dün ele geçiren IŞİD'in Bağdat havalimanına 25 kilometre mesafeye kadar yaklaştığı bildirilmişti. IŞİD gruplarının buradan başlayarak Bağdaty Havalimanına ilerleyişini sürdürdüğü bildiriliyor.

IŞİD'in başkent Bağdat'a ilerlemesinin Bağdat’ın ana caddelerinin trafiğe kapatıldığını ve çok sayıda güvenlik görevlisinin kentin dört bir yanına dağıtıldığını söyledi.

IŞİD gruplarının ilerlemesiyle ilgili konuşan Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Emid Seyid Meyen ise, Bağdat’ta durumun sakin olduğunu ve havalimanı yakınında herhangi bir çatışmanın meydana gelmediğini ileri sürdü.

Meyen kentte alınan olağanüstü güvenlik önlemleri konusunda ise, bunun rutin önlemeler olduğunu, IŞİD’le ilgisi bulunmadığını savundu.

Meyen, “Bağdat’a yakın ilçeler güvenlik güçlerimizin sıkı kontrolü altında. Çatışma yok. IŞİD grupları Bağdat’ın çok uzağında” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’in Bağdat Havalimanı’na çok yaklaştığını ve hava operasyonuyla uzaklaştırıldıklarını söylemişti.

Iraklı bazı üst düzey yetkililer de, 10 bin IŞİD mensubunun Bağdat’a 13 kilometre yakınında bulunduğunu ve saldırıya hazırlandığını ifade etmişti.


180 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, IŞİD'in, Enbar’ın Hit ilçesine son günlerde düzenlediği saldırıların yeni bir sığınmacı dalgasına yol açtığını ifade etti.

Bağdat'ın merkezine 180 kilometre uzaklıkta bulunan Hit'in IŞİD ve ona bağlı gruplar tarafından hafta sonu ele geçirilmesi üzerine 180 bin kişinin yerinden olduğunu belirten Fleming, bu insanların yine Enbar bölgesindeki diğer şehirlere kaçtığını kaydetti.

Hit ilçesinden kaçan insanların sayı bakımından bu yıl içerisinde Irak'ta meydana gelen dördüncü büyük göç hareketini oluşturduğuna dikkati çeken Fleming, bu insanların bazılarının ocak ayından beri 2, 3 hatta 4 kez yer değiştirdiklerini bildirdi.



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,708 µs