En Sıcak Konular

Dünyada büyük enerji israfı

7 Eylül 2007 09:24 tsi
Petrol üreticileri 40 Milyar Dolarlık Doğalgazı Boşuna Yakıyorlar. Gazların iklime zararları ise bilim adamlarını korkutuyor.

Yılda 170 milyar metreküp kadar doğalgaz petrol çıkarma alanlarında yakılıyor veya atmosfere salınıyor. Bu gazların piyasa değeriyse 40 milyar Doları buluyor. Maddi israfın yanında karbondioksit ve metan gazıyla atmosfere verdiği zararın boyutları da küçümsenmeyecek boyutlarda bulunuyor.

İklim değişimi, Kyoto Protokolü ve her geçen gün tükenen kaynaklara rağmen petrol endüstrisi büyük miktarlardaki doğal gazı atmosfere salmayı veya yakmayı bu konuda hiçbir tutum değişikliğine gitmeden sürdürüyor. Söz konusu doğalgaz, petrol çıkartılması sırasında deniz üzerindeki veya karadaki depolama yerlerinden kendiliğinden meydana geliyor. Yirmiden fazla ülkenin gazın bu şekilde yok edilmesi yöntemiyle ilgili olarak son 12 yılda işi daha da ileriye götürdükleri ve hatta bazılarının bu ortaya çıkan gazları sondaj adasında veya petrol kuyularının bulunduğu yerlerde yaktıkları resmen itiraf edildi.

Bu sonuçlar ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA)'nin uydu görüntülerine dayanarak yaptığı araştırmaya dayanıyor. Söz konusu araştırma Dünya Bankası için yapılmış. Dünya Bankası beş yıl önce gazla ilgili mevcut yöntemlerin değiştirilmesi ve gazın enerji üretimi için kullanılması hedefiyle küresel bir inisiyatif başlatmıştı.

Yıllık 400 milyon ton sera gazı atmosfere karışıyor

NOAA’nın analizine göre petrol üreticileri yıllık 150 ila 170 milyar metreküp doğalgazı yakıyorlar. Bu oran dünya gaz üretiminin yüzde beşinden fazlasına denk geliyor. Bir yazarın belirttiğine göre, bu gazın Amerika’da piyasaya sürülmesi durumunda 40 milyar Dolarlık bir getirisi olurdu. Dünya Bankası’nın Anti-Yakma inisiyatifi başkanı Bent Svenson’a göre modern enerji santralleri sayesinde ziyan edilen bu doğalgazla Büyük Sahra çölünün güneyinde bulunan ülkelerin elektrik ihtiyacının iki misli kadar enerji üretilebilinirdi.

Bu gazların İklime etkisi ise olayın bir başka boyutunu oluşturuyor. Yıllık yaklaşık 400 milyon ton sera gazı etkili karbondioksitin doğalgazın yakılmasıyla atmosfere karıştığı raporda yer alan ayrıntılardan birisi. Uzmanlar, bazı petrol üreticilerininse doğalgazı yakmadan atmosfere bıraktıklarını, bunun ise yakmaktan daha kötü bir netice doğurarak sera gazı etkisini karbondioksitten 20 kat fazlaya çıkarttığını bildiriyorlar.

dünyabülteni



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs