En Sıcak Konular

Anbar'da son dakika Irak askeri kaçıyor

14 Ekim 2014 14:19 tsi
Irak'ın en kritik kenti Anbar'da askeri üs düştü, Irak askeri yine kaçtı, gelen son dakika haberlere göre kent her an düşebilir.

IRAK'taki IŞİD varlığının önündeki son durak olarak görülen Anbar'dan gelen son dakika haberler kentin her an düşebileceği yönünde oldu.

IŞİD'in kritik öneme sahip olan askeri bir havaalanını ele geçirirken Irak askerleri yine savaşmadan kaçtı.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP ÜS DÜŞTÜ

Iraklı güçlerin bugün yaptığı açıklamada, Irak'ta bazı bölgelerin kontrolünü ele geçiren IŞİD'le savaşan Irak ordusunun, ülkenin en kritik vilayeti El Anbar'daki stratejik öneme sahip üsten geri çekildiğini duyurdu.

Merkezi Şii hükümetinin Anbar vilayetinde elinde kalan birkaç üsten biri olan Hit şehri yakınlarındaki askeri üs IŞİD'in kontrolüne geçti.


ASKERİ ÜSSÜN ÖNEMİ

Ramadi kentinin batısında bulunan üs, bölgeden geçen yolların kesiştiği noktada kilit bir öneme sahipti. Irak ordusu kayıplara rağmen Irak'ın en büyük ikinci barajı ile Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'nin savunmasını sağlayan Ayn El Esad askeri üssünün kontrolünü elinde tutuyor.

IRAK ASKERİ YİNE KAÇTI

Anbar'daki kritik üssün düşmesine IŞİD ile savaşma sorunu yaşayan Irak askeri sebep oldu. Gelen haberler Irak askerinin savunmada tutunamayınca kaçmayı seçtiği yönünde oldu.

Anbar'ın Hit kenti de IŞİD'in eline Irak askeri kaçınca bu şekilde geçti. Irak ordusu kentteki askeri üssü terkedince IŞİD girip kontrolü ele geçirdi. IŞİD'in tank dahil askeri araçlara el koyduktan sonra üssü ateşe verdiği bildiriliyor. ABD uçakları ise IŞİD'in ele geçirdiği Hit'e yönelik hava saldırılarına devam ediyor. Dün yapılan saldırıda 10 IŞİD militanın öldürüldüğünü belirtti.

Irak askeri birlikleri Musul'da da IŞİD karşısında savaşmak yerine kaçmayı tercih etmişlerdi. Kentin düşmesinde Irak askerinin bu tutumu rol oynamıştı.

45 BİN KİŞİYLE KUŞATILDI

Bağdat'a giden yolda büyük bir öneme sahip olan Anbar kentini IŞİD 45 bin militanla kuşatmış durumda. Yerel yetkililer kentin 10 gün içinde düşebileceğini söylüyorlar. ABD'nin gözü de Kobani'den çok kritik öneme sahip olan Anbar'daki çatışmalarda. Bağdat'a 10 kilometre mesafede olan IŞİD, Anbar'ı aldığı taktirde önünde hiç bir engel kalmayacak.

ANBAR'DAKİ HALK KAÇIYOR

Kuşatma altındaki Anbar'ın düşeceğinden korkan halk kaçmaya başladı. BM verilerine göre 180 bin kişi son bir kaç gün içinde kenti terketti. Bu insanların birçoğu ikinci, üçüncü, hatta dördüncü kez yer değiştiren Iraklılar.

BM yetkilileri, kaçanların Ramadi, Haldiya, Hacac ve Amirya Rahaliya kentleri yönünde ilerlediğini, birçoğunun okul ve benzeri kamu binalarında gecelediğini söylüyor.

IŞİD, Hit kentini bu ay başlarında Anbar vilayetindeki hızlı ilerleyişi sırasında ele geçirmişti.

ANBAR NEDEN ÖNEMLİ?

Bölge uzmanları Anbar'ın IŞİD'in Irak'taki varlığı açısından büyük stratejik önem taşıdığını, zira başkent Bağdat'a yönelik bir saldırıyı mümkün kılacak ikmal hattını Anbar'da kurabileceklerini belirtiyor.

Geçtiğimiz hafasonu, vilayetin toptan IŞİD'in eline geçebileceği uyarıları yapan Anbarlı yetkililer askeri yardım talebinde bulunmuştu. Irak'ın El Şarkiya televizyonunun aktardığına göre, Anbar vilayet konseyi Irak hükümetine yaptığı başvuruda Amerikan askerlerinin karadan yardıma gelmesini talep etti. Ancak Irak Başbakanı Haydar el Abadi, yabancı askerlerin Irak topraklarına giriş yapmasına karşı olduğunu ısrarla belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de haftasonu Kahire'deki görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, karada IŞİD'le savaşma görevinin Irak askerlerinin üzerine düştüğünü söyledi. 

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs