En Sıcak Konular

''Gazze'nin yeniden imarı fiilen başladı'''

14 Ekim 2014 13:18 tsi
BM Genel Sekreteri Ban, Gazze'deki yıkımın büyüklüğünden üzüntü duyduğunu belirterek, "Burada umut mesajı taşıyorum ve Gazze'nin yeniden imarının fiilen başladığını söylüyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kudüs'teki temaslarının ardından, Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye geçti.
 
Ban, Filistin Başbakan Yardımcısı Ziyad Ebu Amr ile düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in bugünden itibaren Gazze'ye inşaat malzemlerinin girişine izin veren, "İsrail-Filistin ve BM arasında varılan anlaşmayı" uygulamaya koyacağını bildirdi.
 
Gazze'deki yıkıma değinen Ban "Gördüğüm yıkımın büyüklüğü beni üzdü" dedi. İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerini ileten Ban, "Gördüklerim 2009'daki ziyaretim sırasında şahit olduğumdan çok daha fazla. Bugün burada umut mesajı taşıyorum ve size Gazze'nin yeniden imarının fiilen başladığını söylüyorum" diye konuştu.
 
Gazze'nin çok şeye ihtiyacının olduğunu vurgulayan Ban, BM'nin Gazze'nin en iyi şekilde, yeniden imarı için yardımların sağlanması konusunda çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.
 
BM Genel Sekreteri Ban, İsrail ve Filistin tarafına, aralarındaki anlaşmazlığın son bulması için müzakere masasına oturmaları ve yeniden şiddet ortamına dönmemeleri çağrısında bulundu.
 
Saldırılar nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için pazar günü Mısır'ın ev sahipliğinde Kahire'de düzenlenen konferansa katılan Ban, dün önce Ramallah'a daha sonra da Kudüs'e geçerek, Filistin ve İsrailli yetkililerle görüşmüştü.
 
İsrail'in "Koruyucu hat" adıyla 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında, Gazze'de 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
 
Söz konusu ülkenin 27 Aralık 2008'de "Dökme kurşun" adıyla başlattığı saldırılarda bin 400'den fazla Filistinli yaşamını yitirmiş, 5 bin 400'den fazla kişi yaralanmıştı. BM Genel Sekreteri Ban, bu saldırıların ardından da Ocak 2009'da Gazze'yi ziyaret etmişti.

aa


Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,106 µs