iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Enerjisiz ülkenin enerji avantajları!

14 Ekim 2014 13:04 tsi
Enerjisiz ülkenin enerji avantajları! AB’nin doğalgazda Rusya’ya bağımlılığını azaltma girişimleri, Moskova’nın diğer müşterilerine bakışını değiştiriyor!.. O müşterileri biliyorsunuz değil mi?.. iyibilgi Ankara

En somut örneği Ukrayna’da görüldüğü üzere enerji konusunun Avrupa’nın tamamının dengelerini bozduğu, Rusya’ya enerji bağımlılığının haylidir sadece AB’nin değil ABD’nin de canını sıktığı biliniyor.

Tabii tek yok alternatif üretmek ama o da kolay değil. Zaten o yolların birçoğu da bilindiği gibi Türkiye’den geçiyor veya geçirilecek. Yani bu anlamıyla Rusya ile Türkiye arasında bir tür “çekişme” olması beklentisi de hep tutuldu ama iki ülke de bunu köpüklenmesine izin vermedi.

AB’nin bu arayışı her sene Rusya harici enerji/doğalgaz kaynaklarının başka kaynaklardan temin edilmesi ile sonuçlanıyor. Mesela,  2014 doğalgaz talebi geçen yıla oranla yüzde 9 az olacak. Yani Rusya daha az doğalgaz satacak ve kazanacak. Son günlerde düşen petrol fiyatları da eklendiğinde, Kremlin’in yeni pazarlar aramak kadar eski ve iyi müşterileri de düşünmesi gerekiyor.

İyi müşteri: Türkiye!

Esasen Türkiye’nin, Rusya ile anlaşmalarından kaynaklanan doğalgaz fiyatlarında indirim talep etme hakkı mevcut. Öte yandan yukarıda bahsettiğimiz gelişmeler ki, Gazprom’un kârı yüzde 41 oranında gerilemesi de buna eklenmeli, bu taleplerin Rusya tarafında daha olumlu karşılanmasına neden olmuş görünüyor.

Gazprom’un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, doğalgaz fiyatlarında düzeltme için kapsamlı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi! Çalışmalar henüz bitmiş değil Ankara’ya ziyaret edecek bir “yüksek yetkilinin” ardından tamamlanacak. Bu en fazla 1.5 ay olarak tahmin ediliyor.


Önümüzdeki kış ve Türkiye’nin en büyük gider kalemlerinden enerji masrafları için bu iyi bir haber ama kim bilir, bölgesel gelişmelere de etkisi olabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs