En Sıcak Konular

Kürtler Irak hükümetinde bakanlık paylaştı

13 Ekim 2014 15:50 tsi
Irak merkezi hükümetinde Kürtlere ayrılan bakanlıkların hangi partilere verileceği belirlendi.

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde bir araya gelen 5 siyasi partinin temsilcileri, Haydar El-İbadi hükümetinde Kürtlere verilen bakanlıkların paylaşımını sonuçlandırdı. Buna göre Irak Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP), Kültür Bakanlığı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB), Göç ve Göçmenler Bakanlığı Goran Hareketi'ne ve Kadın Hakları Bakanlığı İslami Birlik Partisi'ne (Yekgirtu) verildi. İslami Toplum Partisi de (Komela İslam) devlet bakanlığını aldı.  

Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında 3 saat süren toplantının bir bölümüne Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov da katıldı. Miladinov, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürt bakanların yakın zamanda Bağdat'ta göreve başlayacaklarını söyledi.

Kürtlerin doğru bir karar aldıklarını ifade eden Miladinov, "Bu karar, tüm Irak halkının yararınadır. Irak'ta yaşanan siyasi ve askeri kriz, sadece Araplarla çözüme kavuşmaz. Kürtlerin de bu sürece mutlaka dahil olması gerekiyordu" dedi.

İslami Birlik Partisi Siyasi Büro Üyesi Hiva Mirza da AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda ağırlıklı olarak Kürtlerin Irak'taki siyasi sürece katılması konusunu ele aldıklarını dile getirdi. Mirza, BM Irak Temsilcisi Miladinov'un da toplantıya katılarak alınan kararlardan haberdar olmasını istediklerini ifade etti.

Siyasi süreç

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümet, 8 Eylül'de Başbakan Haydar El-İbadi tarafından kurulmuştu. Hükümet kurulurken, kabinede Şii ve Sünnilere yönelik paylaşım büyük ölçüde belirlenirken Kürtlere verilecek bakanlıklar sonraki siyasi sürece bırakılmıştı. Kürtlerin bakan olarak belirleyeceği isimler, Irak Parlamentosu'nda yemin ettikten sonra göreve başlayacak. 

AA



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs