En Sıcak Konular

BM Genel Sekreteri Ban, Ramallah'ta

13 Ekim 2014 15:47 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ortadoğu turu kapsamında ziyaret ettiği Ramallah'ta Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah'la bir araya geldi.

 BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ortadoğu turu kapsamında ziyaret ettiği Ramallah'ta Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah'la bir araya geldi.

Ban, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırıları sırasında, temmuz ayında bölgede bulunduğunu hatırlatarak, "O zamanlar, durum çok kötüydü. Yüzlerce sivil ölüyor, binlerce kişi de zor şartlar altında yaşamaya çalışıyordu. Bugün ise Gazze'nin inşası ile Filistin halkı için en iyi geleceğin hazırlanmasına dair umut mesajı taşıyorum" dedi.

Filistin ulusal uzlaşı hükümetinin geçen haftaki Gazze'deki toplantısını "cesaretlendirici" şeklinde nitelendiren Ban, şöyle devam etti:

"Ulusal uzlaşı hükmetini, görevini ifa ederken görmeyi istiyoruz. BM'de bu hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşılayan ilk bizdik. Uzlaşı hükümetine desteğimiz devam edecek. Ayrıca Gazze'nin yeniden imarı projesini takip edecek bir mekanizmanız mevcut."

Gazze'nin yeniden imarı projesinin önemli bir adım olduğunu dile getiren Ban, bölgenin inşası için bağışçıların sunduğu meblağın teşvik edici olduğunu kaydetti.

Ban, İsrail ve Filistin'in barış görüşmelerine başlaması gerektiğini de ifade ederek, "Muhtemel bir çatışmayı engellemek için meselenin gerçek sebeplerini ve istikrarsızlığın temel nedenlerini ele almalıyız. Ayrıca güven ve istikrar içinde iki devletin kurulması için İsrail ile Filistin'in barış görüşmelerini başlatması gerekiyor. İsrail ve Filistinli yetkililerin aralarındaki anlaşmazlıklara son vermesi için müzakere masasına oturmalı" diye konuştu.

"Yahudi yerleşim birimi inşasını kınadı"

İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasını kınayan Ban, Kudüs'teki mukaddes mekanlara zarar verilmesi ve bu çerçevedeki provokasyon operasyonlarını karşısında ciddi şekilde endişe duyduğunu dile getirdi.

Filistin Başbakanı Hamdallah ise uluslararası toplumu, Gazze ve Batı Şeria'daki kurumların görevlerini ifa edebilmesine imkan tanıması için İsrail'e baskı uygulamasını istedi.

Toplantıda Gazzenin yeniden imarı projesine de değinen Hamdallah, "Sınır kapılarının açılmaması halinde Gazze'deki imar ve yardım programı eksik kalacaktır. Ayrıca bölgenin imarı konusunda Filistin yönetimi ile Hamas'ın da içinde bulunduğu tüm Filistinli gruplar uyum içinde çalışmaktadır. Filistin yönetimi bu hususta üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir" dedi.

Ortadoğu turu kapsamında Tunus, Libya ve Mısır'ı ziyaret eden Ban Ki-mun'un gün içerisinde İsrail ve salı günü ise Gazze'ye gitmesi bekleniyor. 

AA



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,236 µs