En Sıcak Konular

Musul'da IŞİD'e karşı bir halk isyanı başlayabilir

13 Ekim 2014 15:02 tsi
Musul Valisi Esil Nuceyfi, "Musul halkının sadece yüzde 5'i, IŞİD'e destek veriyor. Askeri destek olması halinde Musul'da IŞİD'e karşı bir halk isyanı başlayabilir" dedi.

 Musul Valisi Esil Nuceyfi, Musul'un birkaç ay içinde terör örgütü IŞİD'in elinden kurtarılacağını iddia ederek, "Musul halkının sadece yüzde 5'i, IŞİD'e destek veriyor. Askeri destek olması halinde Musul'da IŞİD'e karşı bir halk isyanı başlayabilir" dedi.  

Nuceyfi, 10 Haziran'dan beri IŞİD'in elinde olan Musul'daki son durumu AA muhabirine değerlendirdi.

IŞİD'in, kentte her gün onlarca insanı öldürdüğünü ifade eden Nuceyfi, "Musul'daki yaşam koşulları ağırlaşmış durumda. Yaşanan sorunlar tahminlerin çok ötesinde. IŞİD, halka hiçbir hizmet sunamıyor. Bu nedenle örgüte yönelik öfke ve nefret arttı. IŞİD, insanların, seyahat özgürlüğüne de sınırlama getirdi. Bir vatandaşın, Musul'un dışına çıkabilmesi için kefil göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

Musul'da yakın bir zamanda "halk isyanı" beklediğini ifade eden Nuceyfi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk, IŞİD'in gerçek yüzünü fark etti ve örgüte karşı silahlanmaya başladı. Musul halkının sadece yüzde 5'i, IŞİD'e destek veriyor. Bunlar da 15-20 yaş arasındaki gençlerdir. Durumun farkında değiller. IŞİD, onları rahatlıkla silahlandırıyor.  Musul halkının çoğunluğunun, IŞİD'e karşı olduğunu söyleyebiliriz. Şu an için terörist örgütle çatışan gruplar da mevcut. Henüz bunlara yönelik bölgesel ve uluslararası bir yardım söz konusu değil. Bu örgütler, güçlerini sadece halktan alıyor. Ancak sayıları az ve imkanları çok kısıtlı. Şayet organize olurlarsa, içlerinde savaş tecrübesi olan kişiler var. Ancak halkın, IŞİD'e karşı isyan başlatması ve başarılı olabilmesi için askeri destek şart. Bunun içinMusul çevresine ciddi bir askeri güç konuşlandırılmalıdır."

Musul'un özgürleştirilmesi

"Musul'u özgürleştirmek için 4 bin 500 kişiden oluşan bir silahlı güç oluşturduk. Musul'un kurtarılması, Amerikalıların iddia ettiği gibi yıllarca sürmeyecek. Kenti birkaç ay içinde IŞİD'den alacağız" diyen Nuceyfi, "Bunun için koalisyon güçlerinin, bizi ciddi bir şekilde desteklemesi gerekiyor. Bu amaçla onlarla irtibata geçtik. Oluşturduğumuz birliklere silah vermelerini ve Irak ordusu gibi donatmalarını talep ettik. Henüz yanıt vermediler" bilgisini paylaştı.

Kendisini hala Musul Valisi olarak gördüğünü dile getiren Nuceyfi, Başbakan Haydar El-İbadi hükümetiyle uyum içinde çalıştığını söyledi.

Esir Yezidiler

Esil Nuceyfi, IŞİD'in elindeki Yezidilerle ilgili net bir rakam veremeyeceğini ifade ederek, "Aktivistlerden aldığım bilgilere göre 2500 ila 3 bin arası Yezidi, örgütün elinde bulunuyor. Militanlar, kaçırdıkları Yezidi kızlarını, kendilerine cariye yaptı. Başka yerlere, mesela Körfez ülkelerine satıldıklarını zannetmiyorum" şeklinde konuştu.

Hava saldırıları

 ABD ve koalisyon güçlerinin, IŞİD'e yönelik hava saldırılarının çok etkili olduğunu vurgulayan Nuceyfi, son birkaç gündeki operasyonlarda 200 militanın öldürüldüğünü aktardı. Nuceyfi, Irak savaş uçaklarının hava saldırılarının ise etkili olamadığını, bombaların çoğu zaman isabet edemediğini öne sürdü.

Örgütün petrol satışı

Hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle IŞİD'in elindeki petrolü satmakta sıkıntı yaşadığını anlatan Nuceyfi, şu bilgileri verdi:

"Örgüt günlük 30 bin varil petrol üretiyor. Daha önce petrolün varilini 20 dolara satıyordu. Ancak Birleşmiş Milletler'in, IŞİD'den petrol alımını yasaklamasının ardından örgüt elindeki petrolü 10-15 dolara satmaya başladı. Bu petrolü daha çok kaçakçılar satın alıyor. Ancak hangi ülkeye sattıkları konusunda bir bilgim yok."

Nuceyfi, örgütün yüksek bir para gücüne sahip olduğuna dikkati çekerek, "IŞİD'in, bu kadar parayı nereden ve nasıl temin ettiğine şaşırıyorum. Örgütü dışarıdan destekleyen bir gücün olduğu kesin" ifadesini kullandı.

Esil Nuceyfi, Musul vilayetinde 2 milyon 700 bin nüfus olduğunu, kent merkezinde ise 1,5 milyon insan yaşadığını sözlerine ekledi.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 10 Haziran'da terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. 

AA



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs