En Sıcak Konular

'Hükümet çözüm taslağını paylaştı'

13 Ekim 2014 14:27 tsi
'Hükümet çözüm taslağını paylaştı' HDP, çözüm süreci planı ve Kobani'yle ilgili açıklamalar yaptı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecinin yol haritasına ilişkin, "Oluşturulmuş olan bir taslak sayfasını gördük, o bizimle paylaşıldı" dedi.

Baluken, Meclis'te, Bingöl'de emniyet müdürüne yönelik silahlı saldırı ve Bingöl'ün Genç ilçesinde 4 teröristin öldürülmesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, her iki olayı da "vahim" olarak nitelendirdi.

İki olayda da yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen Baluken, bu iki olayın oluş biçimi, zamanlaması, kamu görevlilerinin ve hükümet yetkililerinin yapmış olduğu açıklamaları ve görgü tanıklarının ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde çok büyük çelişkilerin olduğunu iddia etti.

Emniyet müdürüne yönelik saldırının "planlı, anlık profesyonel istihbarat gerektiren" bir suikast olduğunu ileri süren Baluken, şöyle devam etti:

 "Bizler gerek yerelde yapmış olduğumuz çalışmalarda gerekse de kamuoyuna yapılan açıklamalarda, gerçekten birbirinden bağımsız iki vahim olayla karşı karşıya olunduğunu, bu iki bağımsız olayın birbiriyle ilişkilendirilerek bu bağlantılar üzerinden de çözüm sürecinin bitirilmesine yönelik bir faaliyet olduğu izlenimini edindik. Etkin ve tarafsız bir soruşturma gerçekleştirilmezse karanlık olaylarla karanlık günlere doğru gitmemizi isteyen güçlerin yeni planlamaları devreye girebilecektir. Gerek zamanlama gerek istihbarat açısından profesyonellik gerektiren ve çözüm sürecini hedef alan bu olayı tam bir provokasyon ve katliam zemini yaratma olarak değerlendiriyoruz."

Baluken, bu olaylarla ilgili bazı açıklamaları ve görgü tanıklarının ifadeleri karşılaştırıldığında bazı çelişkilerin olduğunu ifade ederek, bu çelişkilere değindi.

Baluken, gazetecilerin, "anlık istihbarat" ifadesinin ne olduğunu sorması üzerine, bunu açığa çıkarmanın hükümetin işi olduğunu söyledi. Baluken, "Biz sadece kuşkularımızı ve yerelden almış olduğumuz bilgileri ve verileri kamuoyuna sunuyoruz. Bu merkezleri açığa çıkarma, hangi istihbarat merkezleriyle bağlantılıdır bunları ortaya koyma görevi hükümete aittir. JİTEM, kontrgerilla, derin gladyo yapıları derken devlet içerisine ciddi örgütlenmesi olan bazı mekanizmaları kastettiğimizi herhalde tahmin ediyorsunuzdur" diye konuştu.

-"Ateşe benzin dökmektir"

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir güvenlik paketine ilişkin açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Baluken, "Ateşe benzin dökmektir. Eğer bu Cumhurbaşkanı'nın belirtmiş olduğu hususlar Meclis'e gelirse bu Türkiye'yi tam bir kaosa ve iç savaşa götürecek çok ciddi toplumsal olaylara yol açabilecek durumlar olarak tarafımızdan değerlendirilir" dedi.

Çözüm süreci ve yol haritasına ilişkin bir soruya da Baluken, şu yanıtı verdi:

"Biz bu işin siyasi muhatabı olarak bu çözüm süreci iradesi ortada olduğu sürece, müzakere masasında taraflar çözüm için gayret gösterdiği sürece bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Çözüm sürecinin bitmesiyle ilgili kararlar bizim heyetimizin ya da partimizin alacağı kararlar değildir. Şu anda çözüm sürecinin bitmesiyle ilgili bir durum söz konusu değil. Biz şu anda diyalog yolumuzu açık tutuyoruz. Hükümetle görüşmelerimiz devam ediyor.

Yol haritasının çok ayrıntılı bir şekilde bizimle paylaşıldığını söylersek doğru olmaz. Ancak oluşturulmuş olan bir taslak sayfasını gördük, o bizimle paylaşıldı. Bunun altındaki detayları, bununla ilgili yasal zeminde yapılacakları, demokratikleşme, Kürt meselesinin çözümü için önümüze gelecek olan hususları bugüne kadar bizle paylaşma durumları söz konusu olmadı."

AA



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs