En Sıcak Konular

O il için çok kritik deprem uyarısı

13 Ekim 2014 14:09 tsi
Eskişehir Fay Zonu'nun hala aktif olduğu ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyelinin bulunduğu tespit edildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nün, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) iş birliğiyle 2013 yılından beri yürüttüğü çalışmada, Eskişehir Fay Zonu'nun hala aktif olduğu ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyelinin bulunduğu tespit edildi.
 
Çalışmayı yürüten ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Erhan Altunel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında MTA'nın  Türkiye'de deprem üreten fayların haritası yaptığını hatırlatarak, haritadan  sonra 1995 yılında Dinar'da, 1998 yılında Adana'da, 1999'da yılında Gölcük'te  meydana gelen depremler söz konusu haritanın yeniden gözden geçirilmesi  gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti,.
 
MTA'nın, bu haritayı 2012 yılında revize ettiğini anlatan Altunel,  şöyle konuştu: "Harita tamamlandıktan sonra deprem üreten faylar çizildi. Ancak  bunların ne kadar sıklıkla deprem ürettiği, depremlerin büyükleri konusunda bilgi  yoktu. Bunun üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD)  bağlı Deprem Araştırma Merkezi, 'Ulusal Deprem Araştırma' projesi başlattı. Bu  kapsamda 2023 yılına kadar ülkemizdeki bütün deprem üreten fayların tarihsel  dönemdeki deprem aktiviteleri ve gelecekteki davranışları konusunda bilgiler elde  edilecek. MTA'nın koordinatörlüğünde ESOGÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta  Doğu Teknik Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi çalışmalar yürütüyor. Biz de  Eskişehir Fay Zonu'nun inceliyoruz. 2013 yılının haziran ayından başladığımız bu  çalışma, devam ediyor."
 
ESKİŞEHİR FAYI AKTİF
 
Altunel, Eskişehir Fayı'nın jeolojik haritalarda ve Türkiye Diri Fay  Haritası'na yer alan ve deprem üretme potansiyeli olan bir fay olduğunu  vurguladı.
 
Fayın üzerinde 1956 yılında 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana  geldiğini anımsatan Altunel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu depremin varlığı Eskişehir Fayı'nın aktif olduğunu gösteriyor. Bu  fayın düşey yönlü hareket ettiğini tespit ettik. Geçmişte, büyük depremler  ürettiğine yönelik kanıtlar elde ettik. Fay üzerinde açtığımız hendeklerde geçmiş  dönemlere ait 1-1,5 metreye varan düşmeler görülüyor. Bu düşme depremin en az 7  büyüklüğünde olduğunun göstergesidir. Eskişehir Fayı, son 10 bin yılda birkaç  tane büyük deprem üretmiş ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Bu  fay, Bursa'dan başlıyor, Eskişehir'in doğusuna kadar uzanan 100-120 kilometre  uzunluğundaki bir hattır. Fayın üzerindeki bazı anahtar seviyelerden örnek aldık.  O örnekler yaşlandırıldığında geçmiş dönemlerde olan depremlerin zamanlarını  bulacağız. Daha sonra büyük depremlerin tekrarlanma aralıklarını tespit  edeceğiz."
 
Altunel, fayın Eskişehir yerleşim yerindeki durumunun net olarak  tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.
 
Eskişehir Fay Zonu üzerinde insanların içinde bulanabileceği yapının  olmaması gerektiğine değinen Altunel, "Çalışmamızın sonuçlarını rapor şeklinde  AFAD'a ve Eskişehir'deki belediye yetkililerine sunacağım. Çünkü, yetkililerin  karşı karşıya bulundukları tehlikenin farkında olmasını istiyorum" dedi


Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,920 µs