En Sıcak Konular

Enerjide ''yumuşak'' kış bekleniyor

13 Ekim 2014 11:56 tsi
Türkiye'de iklim koşullarının elektrik ve doğalgaz taleplerine etkisinin geçmiş yıllara oranla kasım, aralık ve ocak aylarında ortalamanın altında kalacağı tahmin ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uluslararası uzun dönem tahminlerin en son güncellemelerini baz alarak enerji üretim, tüketim ve ithalatına etki edecek mevsimsel faktörlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
 
Uzun dönem sıcaklık ve yağış tahminleri üzerine yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, Türkiye ve çevresinde elektrik ve doğalgaz talebi ile kuraklık ve kesinti riskine ilişkin analizlerde bulunuldu.
 
Bu çalışmaların sonuçlarına göre, 6 aylık periyotta, Türkiye'de iklim koşullarının elektrik ve doğalgaz taleplerine etkisinin geçmiş yıllara oranla kasım, aralık ve ocak aylarında ortalamanın altında kalacağı tahmin ediliyor. Bu etkinin ekim ayında ortalamanın üzerinde, diğer aylarda ise ortalama seviyede olması bekleniyor.
 
Türkiye enerji sistemi açısından doğalgaz kesintisi ihtimali "düşük" olarak değerlendiriliyor.
 
Geçen kış kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesinin düşük kalmasıyla elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının artması ve abone sayısı fazla olan şehirlerde aşırı soğuk günlerin aynı döneme rastlamasıyla doğalgaza talebinde artış oldu.
 
Türkiye, geçen yılın doğalgaz talebini karşılayabilmek izin ekim ayında 3 milyar 545 milyon, kasım ayında 3 milyar 936 milyon, aralık ayında 4 milyar 962 milyon, bu yılın ocak ayında 4 milyar 791 milyon, 4 milyar 218 milyon, 4 milyar 535 milyon metreküp doğalgaz ithal etti. Aralıktaki 4 milyar 962 milyon metreküp doğalgaz ithalatı aylık bazda rekor olarak kayıtlara geçti.
 
Elektrik tüketimi geçen yılın ekim ayında 18 milyon 916 bin 732, kasımda 20 milyon 42 bin 687, aralıkta 22 milyon 389 bin 149, bu yılın ocak ayında 21 milyon 976 bin 612, şubatta 18 milyon 685 bin 202, martta 20 milyon 154 bin 135 megavatsaat olarak gerçekleşti. 

aa


Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs