En Sıcak Konular

İngiltere'de Filistin için tarihi oylama

13 Ekim 2014 09:29 tsi
İngiltere'de Filistin için tarihi oylama
İngiliz Parlamentosu bugün, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin hazırlanan önergeyi oylayacak.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, "Hükümetin Filistin devletini tanımasına" ilişkin önergeyi görüşmek üzere yerel saatle 15.30'da (TSİ 17.30) bir araya gelecek. Yaklaşık 6 saat sürmesi öngörülen görüşmelerde, Ortadoğu sorunu ve geleceği masaya yatırılacak.
 
Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Filistin'in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından hazırlanan, "Parlamento, hükümetin İsrail devletinin yanı sıra Filistin devletinin tanınması gerektiğine de inanıyor" başlıklı önergenin, aynı gün içerisinde oylanması bekleniyor.
 
Birleşik Krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucu bağlayıcı olmayacak. Ancak sonuç Filistin'in tanınması yönünde çıkarsa bu, parlamentonun iradesini yansıtacak ve hükümeti Filistin'in tanınması için zorlayacak.
 
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi bu yaz, hükümetin Gazze politikasından dolayı görevinden istifa etmişti. Warsi, The Observer gazetesine bugünkü oylamaya ilişkin verdiği demeçte, milletvekillerini Filistin'in tanınması yönünde oy kullanmaya çağırdı. Warsi, Ortadoğu sorununun çözülmesi için yürütülen müzakerelerin durduğunu, dolayısıyla İngiliz Parlamentosu'ndan çıkacak tanınma kararının bu süreci yeniden başlatabileceğini belirtti.
 
Önergeye, muhalefetteki İşçi Partisi ile koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin güçlü destek vermesi bekleniyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'den bazı milletvekilleri ise "Ortadoğu sorununda iki devletli anlaşmaya ve barışa ulaşılmadan, sınırları belli olmayan Filistin'in devlet olarak tanınamayacağını" savunuyor.
 
İsveç bu ay başında Filistin'i tanıma kararı almıştı. Dünyada 130'dan fazla ülke Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.

aa


Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,807 µs