En Sıcak Konular

Endonezya’da "Sinabung" alarmı

12 Ekim 2014 21:26 tsi
Endonezya’da bulunan Sinabung Yanardağı çevresinde bulunan köylerde yetkililer tahliye hazırlıklarına başladı.

Endonezya’da bulunan Sinabung Yanardağı çevresinde bulunan köylerde yetkililer, tahliye hazırlıklarına başladı. Endonezya ordusundan 700 komando, herhangi bir patlamaya karşı 24 saat nöbet tutmaya başladı.

Endonezya’nın Kuzey Sumatra Adası’nda bulunan Sinabung Yanardağı çevresinde bir haftadır tehlike alarmı devam ediyor. Pazar gününden itibaren faaliyete geçen yanardağda meydana gelen patlamalardan dolayı püsküren kül kütlesi nedeniyle çevre illerde hayat felç oldu.

Kül yağmurları nedeniyle insanlar sokaklara maske ve şemsiyeler ile çıkarken, çevrede cilt ve solum hastalıklarında artış oldu. Hatalıklardan en çok etkilenen çocuklar olurken, insanlar kliniklere akın ediyor.

Kül tabakası nedeniyle doğa da zarar görürken, hava kirliliği ve insanların gelir kaynağı olan binlerce hektarlık çay bahçeleri heba oldu. Yollar ve evler tamamen griye bürünen çevre illerde, eğitime de bir hafta verildi.

Yetkililer bir haftadır, bölgede 3. derece alarm ilan eden yetkililer, yanardağın 3 kilometre yakınında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanlar için tehlike alarmının sürdüğünü ancak henüz tahliye gerekmediğini belirtirken, bugün yanardağ çevresine Endonezya Ordusu’ndan 700 komando, herhangi bir patlamaya karşi 24 saat nöbet tutmaya başladı.

Orduda görevli 700 komando yanardağ çevresine konuçlanırken, birçok askeri araç ta hazır bekletiliyor.

Komando birliğinde görevli olan Serda Sudiyono, olası bir patlamaya karşı yanardağı çevresinde beklemeye başladıklarını belirtirken, "Sinabung Yanardağı bir haftadır aktif halde. Yanardağdan püsküren kül kitlesi her geçen gün artıyor. Şu ana kadar tahliye kararı verilmedi ama biz hazırlıklara başladık” dedi.

700 komandonun insanların güvenliği için hazır olduğunu belirten Asep Sukarna ise “Burada tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Herhangi bir patlama durumunda, ekipman ve insan gücü olarak yeterli durumdayız. Burada 24 saat nöbet tutarak hazır halde bekleyeceğiz” diye konuştu.

400 yıl boyunca aktif olmayan yanardağ, uzun bir aradan sonra 3 yıl önce faaliyete geçerek patlamıştı. En son patlama ise sene başında meydana gelirken, patlama sonucu 16 kişi hayatını kaybetmiş, 25 kişi de evlerinden tahliye edilmişti.

AA



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs