En Sıcak Konular

IŞİD Fırat nahiyesini kuşattı

12 Ekim 2014 18:33 tsi
AA'ya konuşan Enbar Milletvekili ve El-Bu Nemr aşireti reisi Geud, "IŞİD, Fırat nahiyesinin tüm girişlerini kontrol altına alarak, çoğunluğu El-Bu Nemr aşireti mensubu olan 40 bin kişiyi kuşattı" dedi.

Halep'e bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çatışmalar devam ediyor.

Kobani'nin doğu kesimindeki bazı mahallerin kontrolünü ele geçiren IŞİD güçleri, ilçenin batı kısmına havan attığı gözlendi. Sokak çatışmalarının yaşandığı bölgede zaman zaman patlama sesleri duyuluyor. Kobani'den yükselen duman Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de görülüyor.

Bu arada ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, IŞİD hedeflerine yeni bir hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda, terör örgütüne ait zırhlı araç ve mevzilerin hedef alındığı öğrenildi.

Güvenlik güçleri ise vatandaşları sınıra yaklaşmamaları konusunda uyarıyor.

IŞİD hedeflerine 9 saldırı

Bu arada, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Amerikan ordusu ve koalisyon güçlerinin,  Suriye ve Irak’ta terör örgütüIŞİD hedeflerine 9 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini açıkladı.

CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, ABD ordusu ve ortak ulusların güçlerinin dün ve bugün IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine, bombardıman ve savaş uçaklarıyla 4, yine dün ve bugün Irak'taki hedeflere de saldırı uçağı ve insansız hava araçlarıyla 5 saldırı düzenlediği belirtildi.

Suriye’de Rakka’nın kuzeybatısındaki saldırıda IŞİD’in kullandığı silahlı araç yerleşkesinin imha edildiği bildirildi. Kobani (Ayn el-Arap) kentindeki 3 saldırıda ise örgütün bir muharebe mevzisinin ve konaklama alanının yok edildiği kaydedildi.

Irak’ta da Hit’in güneybatısındaki saldırıda IŞİD’in bir silahlı aracı, güneydoğusundaki saldırıda ise örgütün bir silahlı personel taşıyıcısının kullanılmaz hale getirildiği ifade edildi. Kerkük’ün güneydoğusunda IŞİD’in bir kontrol noktası hedef alınırken, kentin güneyindeki saldırıda da örgüte ait küçük bir ünitenin vurulduğu açıklandı. Ramadi’nin kuzeybatısındaki hava saldırısında örgütün bir silahlı personel taşıyıcısının imha edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Suriye’deki hava saldırılarına Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Irak’taki saldırılara ise İngiltere’nin destek verdiği bilgisi paylaşıldı.

"Kobani'de IŞİD ilerleyişini durdurduk"

Öte yandan, Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu Seyf el-Veldavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kobani'de Rakka Devrimcileri ile bazı Kürt gruplarının terör örgütü IŞİD'e karşı beraber hareket ettiklerini ifade ederek "İlçe çevresinde 25 IŞİD militanını öldürdük, terör grubunun ilçe içerisinde ilerlemesini durdurduk" dedi.

Gün içerisinde terör örgütünün bir çok defa bomba yüklü araçlarla kontrol noktalarına saldırılar düzenlemeye çalıştığını vurgulayan Veldavi, "IŞİD'in bomba yüklü araçlarını kontrol noktalarımıza ulaşmadan imha ediyoruz. Dün iki araç imha ettik. Bu gün de kontrol noktalarımıza ulaşmadan bir aracı RPG'yle saldırarak bomba yüklü aracı imha etmeyi başardı" ifadelerini kullandı.

İlçenin kontrolünün sınır kapısına kadar IŞİD'in sağladığı yönünde çıkan haberi de yalanlayan Veldavi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının ilçe ve çevresinde bulunan IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalamaya devam ettiğini kaydetti.

Halep'in kuzeyinde IŞİD ile şiddetli çatışmalar

Suriye'de Halep'in kuzeyinde İslami Cephe ile terör örgütü IŞİD arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Koalisyon güçlerinin hava operasyonları ve Esed güçlerinin yoğun saldırıları sebebiyle düşük yoğunluklu savaş ve nöbet durumunda olan İslami Cephe birlikleriyle IŞİD arasında dün geceden bu yana şiddetli çatışmalar çıktı.

Yerel kaynaklar, İslami Cephe'ye Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Nusra Cephesi birliklerinin de takviye yaptığını, IŞİD'in İslami Cephe'nin 12 mensubunu öldürmesi üzerine çatışmaların şiddetlendiğini aktardı.

AA'ya konuşan İslami Cephe'ye bağlı Tevhid Tugayının basın sorumlusu Salih Anadani, Halep'in kuzeyindeki Dabık ile İhtimalet köylerinde İslami Cephe ile IŞİD arasında şiddetli çatışmaların çıktığını söyledi.

İslami Cephe'nin IŞİD'in kontrolünde olan Dabık ve İhtimalat köylerinde örgütün mevzilerini tank, doçka, havalarla saldırdığını aktaran Anadani, "İslami Cephe söz konusu köylerde IŞİD'in merkezlerini vurarak örgüte büyük zayiat verdi" dedi.

Bölgede iki taraf arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydeden Anadani, "İslami Cephenin bölgede stratejik öneme sahip iki köyün denetimini sağlamak istiyor" sözlerine yer verdi.

Terör örgütü IŞİD, İslami Cephe'nin Esed güçlerinden aldığı Halep kırsalındaki bazı bölgeleri işgal etmişti. İslami Cephe öncülüğündeki muhalif silahlı gruplar da IŞİD'in ele geçirdiği bölgeleri geri almak için IŞİD mevzilerine yönelik operasyonlar düzenliyor.

Operasyonlar kimi zaman şiddetlenen zaman zaman ise düşük yoğunluklu çatışmalara sahne oluyor.

"Irak'ta 115 IŞİD militanı öldürüldü" iddiası

Bu arada, Enbar Operasyon Gücü Komutanı Reşid Felih, yaptığı açıklamada, IŞİD'in Enbar'ın kuzeyindeki El-Kerame nahiyesinde, orduya bağlı 3 karargaha saldırı düzenlediğini ifade etti.

Bölgede bulunun askerlerin saldırıya karşılık vermesiyle çıkan çatışmaya hava kuvvetlerinin de destek verdiğini aktaran Felih, çatışmada aralarında "intihar bombacıları"nın da bulunduğu 115 IŞİD militanın öldürüldüğünü, örgüte ait 6 aracın da imha edildiğini kaydetti. Felih, askeri birliklerin çatışmada kaybının olup olmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.

Irak'ta, terör örgütü IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran'da Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ordu ve IŞİD militanları arasında çatışmalar yaşanıyor. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait hava unsurları da bir süredir IŞİD'in kontrolündeki hedeflere saldırı düzenliyor.

IŞİD Fırat nahiyesini kuşattı

AA'ya konuşan Enbar Milletvekili ve El-Bu Nemr aşireti reisi Geud, "IŞİD, Fırat nahiyesinin tüm girişlerini kontrol altına alarak, çoğunluğu El-Bu Nemr aşireti mensubu olan 40 bin kişiyi kuşattı" dedi.

Geud, Bağdat hükümeti ve Enbar Operasyonları Komutanlığıyla nahiyeye kuşatmanın kaldırılması ve "silah, mühimmat, gıda, su gibi acil yardım malzemelerinin" sokulması için görüştüğünü söyledi.

Hit ilçesinin karşısında yer alan Fırat nahiyesinde halkın geçen 8 ay boyunca IŞİD'de karşı mücadele verdiğini kaydeden Geud, militanların bu nedenle nahiyeye saldırdığını ifade etti.

Enbar vilayetinde güvenlik güçleri ve IŞİD arasında yaşanan çatışmalar, IŞİD'in batı ilçelerini (Ane, Rava, el-Gaim ve er-Rutbe) doğudaki Felluce ve Kerame ilçeleri ile Ramadi'nin bir kısmını kontrol altına almasının ardından şiddetlenmişti. 

Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,791 µs