En Sıcak Konular

''İyi ki Türkiye var''

12 Ekim 2014 13:46 tsi
Suriye'de IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçan 190 bin sığınmacıya kucak açan Türkiye, misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.


 


 
Halep'e bağlı Aynel Arap (Kobani) bölgesinde IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçan 190 bin sığınmacıya adeta kol kanat geren Türkiye, bu konuda yaptığı çalışmalarla mazlum halkların gönlünde taht kuruyor.
 
Ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli Kürtler, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buluyor.
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, çatışmalar nedeniyle son bir ayda Kobani'den Türkiye'ye yaklaşık 190 bin Suriyeli Kürt giriş yaptı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Suruç ilçesindeki oluşturduğu alandan geçen sığınmacılardan 545'i tedavi edildi.
 
Sığınmacıların barınmaları için yaklaşık 10 bin kişilik alan oluşturulurken, AFAD'ın 24 bin kişilik çadır kent kurma çalışmaları ise sürüyor.
 
Türkiye'ye giriş yapan sığınmacılardan bir bölümü akrabalarının yanına yerleşirken çok sayıda misafir, Suruç ilçesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve bahçesinde kurulan çadır kentte barınıyor.
 
Tüm ihtiyaçları Türk yetkililer tarafından karşılanan sığınmacılar uzun ve sıkıntılı bir yolculuğun ardından sıcak bir yuvaya kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
 
Savaşın en masumu olan çocukları da düşünen Türkiye, burada minikler için oyun alanları oluşturarak bir nebze olsun gülümsemelerini sağlıyor.
 
Yardım kuruluşları "cansiperane" çalışıyor
 
Türkiye'de devlet ve hükümetin yanı sıra birçok yardım kuruluşu da IŞİD'in saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin yaralarını sarmak ve acılarını hafifletmek için canla başla çalışıyor.
 
Kimsesi olmayan ve geçici olarak okul, düğün salonu ve cami gibi merkezlere yerleştirilen Suriyeliler için Türk Kızılayı, üç öğün sıcak yemek çıkarırken, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ise Uluslararası Doktorlar Birliği ile ortaklaşa mobil sağlık tırında sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Suruç YİBO, ilçe merkezi ve yakın köylerde Suriyelileri sağlık taramasından geçirerek, ilaçlarını ücretsiz veriyor. Sığınmacılara ayrıca gıda kolisi ve battaniye dağıtımı da yapılıyor.
 
Ülkenin çeşitli illerindeki sivil toplum kuruluşları da bölgedeki sığınmacılara destek olmak amacıyla yardımlarda bulunuyor.
 
Bölgede, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürülüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Kızılayı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde çok sayıda personel görev yapıyor.
 
Tarihin her döneminde mazlum halkların yanında yer alan Türkiye, son olarak Suriyeli Kürtlere de kapılarını açarak dünyaya bir kez daha örnek oldu.
 
Suriyeli Kürt Mustafa Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sayesinde acılarının hafiflediğini söyledi.
 
Yaklaşık 3 haftadır geçici barınma merkezinde kaldıklarını anlatan Salihi, "İyi ki Türkiye var. Türk halkı bize sadece kapılarını değil gönlünü de açtı" dedi.
 
Suriye'deki savaşın bitmesi için dua ettiklerini anlatan Salihi, en kısa zamanda evlerine dönmeyi arzuladıklarını sözlerine ekledi.
 

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,498 µs