En Sıcak Konular

IŞİD, Bağdat'a dayandı

12 Ekim 2014 10:31 tsi
IŞİD, Bağdat'a dayandı Suriye'de Kobani'yi kuşatan IŞİD, 800 km uzaklıkta da Irak'ın başkenti Bağdat'a doğru ilerliyor.

Uçaksavarlara sahip militanlar Bağdat yakınındaki Enbar vilayetini tamamen ele geçirmek üzere.

Dünyanın dikkati eylül ayı başından bu yana Suriye'nin Kobani kentine odaklanmışken, Irak'ın başkenti Bağdat çevresinde durum yeniden kritik bir hal aldı. Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Uluslararası Bağdat Havaalanı'na doğru ilerlediği bilgisi geldi. Havaalanına sadece 12 kilometre uzaklıktaki Ebu Garip kentine kadar gelen IŞİD militanlarının karadan havaya güdümlü füzelere sahip olması endişeleri artırdı. Iraklı yetkililer IŞİD'in elindeki taşınabilir uçaksavarların 4 bin 500 metre yükseklikteki uçakları vurabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Bağdat'ın 16 kilometre batısında bulunan havaalanını tehdit eden IŞİD militanları, Enbar vilayetini de tamamen ele geçirmek üzere. İsimlerini vermeden CNN'e konuşan ABD'li üst düzey yetkililer, Iraklı güçlerin başkentin batısında bulunan ve Suriye ile Bağdat arasındaki güzergah olan Enbar'da çok zor durumda olduklarını açıkladı.

BAĞDAT'TA 60 BİN ASKER

Birçok birlik ile irtibatın kesilmek üzere olduğu belirtilirken Irak ordusunun sadece hayatta kalma mücadelesi verdiği kaydedildi. IŞİD militanlarının Enbar'da petrol konteynırlarını yakarak hava operasyonlarının önünü kestiği belirtildi. IŞİD ayrıca bölgede Irak ordusuna ait iki adet Apache helikopterini de düşürmüştü. AFP'ye konuşan bir diğer yetkili de IŞİD'in Enbar'da ele geçirdiği askeri üsten elde ettiği teçhizatlarla vilayetin başkenti Ramadi'yi bombaladığını aktardı. Öteyandan örgüt 2 ay önce kaçırdığı 1'i gazeteci 12 rehineyi infaz etti. Bağdat'ın çevresinde bu gelişmeler yaşanırken ABD'nin IŞİD'in başkenti alacağını düşünmediği kaydedildi. CBS News'e konuşan Iraklı bir komutan, 60 bin Irak askeri ile 12 takımdan oluşan ABD danışmanlarının Bağdat'ta konuşlandığını aktardı.

KOBANİ'DE 90 DAKİKALIK ÇARPIŞMA
 
Irak'ın başkenti Bağdat'a 800 kilometre uzaklıkta olan Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar dün sabah yine yoğunlaştı. Kürt yetkililer, IŞİD'in kentin doğusunda YPG'ye ait komuta merkezini kuşattığını ancak 90 dakika süren şiddetli çatışmaların ardından militanların geri çekildiğini aktardı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamada da ABD liderliğindeki koalisyon uçaklarının dün bölgeye iki kez hava saldırısı düzenlediği belirtildi. IŞİD'e karşı direnen Kürt savunmacılar ise dünkü çatışmalarda 48 IŞİD militanın öldürdüklerini duyurdu. IŞİD tarafından yayımlanan ve Kobani'nin içinden çekildiği belirtilen propaganda videosunda ise militanların kentteki terk edilmiş evleri kontrol ettikleri görüldü.

'HER GÜN BİNLERCE KİŞİYİ İZLİYORUZ'
 

İngiliz güvenlik birimleri daha önce en az 500 İngiliz vatandaşının IŞİD ve El Kaide safına katıldığı ve bunların yarısının ülkelerine geri döndükleri belirtilmişti. Ancak Telegraph gazetesine konuşan başkent Londra'nın Belediye Başkanı Boris Johnson, terör tehdidinin bilinenden çok daha riskli bir boyuta ulaştığını söyledi. Londra'da her gün binlerce kişiyi terör tehdidi gerekçesiyle takip ettiklerini açıklayan Johnson, "Londra'daki güvenlik riskini her gün daha üst seviyeye çıkarıyoruz. Güvenlik birimleri aralıksız operasyonlar yürütüyor" dedi.

Sabah



Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,758 µs