En Sıcak Konular

10 bin 942 kişi komando sınavında

6 Eylül 2007 22:59 tsi
Terörle mücadelede kullanılan komando tugaylarının tamamen profesyonel askerlerden oluşması için ilk adım atıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bu amaçla bir sınav açtı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın profesyonel komando için açtığı sınava 12 bin 620 kişi başvurdu, 10 bin 942’si kabul edildi. Bunlardan 7 bin 932’si piyade komando branşında bulunuyor. 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesindeki verilere göre; bin 678 başvuru, öğrenim durumunun uygun olmaması, askerlik sevk tarihinden itibaren 3 yıl geçmesi, yaş haddini geçmesi ve doğum tarihinin belirtilmemesi gerekçeleriyle reddedildi.

Kabul edilen başvuruların ise 7 bin 932’sini “piyade komando” branşı oluştururken, bin 198 kişi “muharebe telsiz işletmeni”, 838 kişi “tank şoförü”, 613 kişi “tank nişancısı”, 361 kişi ise “hava savunma araç şoförü” branşlarında yazılı sınava girmeye hak kazandı.

Başvurusu kabul edilen adayların 1 Eylül’de girdikleri yazılı sınavın sonuçları, 17 Eylül’de açıklanacak. Adaylar, 12-30 Kasım tarihleri arasındaki ön sağlık, fiziki kabiliyet yeterlilik testinin ardından 3-20 Aralık tarihleri arasında mülakata alınacak. Asil ve yedek adaylar, 28 Aralık’ta duyurulacak.

SOSYAL HAKLAR VE İMKANLAR
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa göre, uzman çavuşlar 10’uncu derecenin 1’inci kademesinden, uzman onbaşılar 11’inci derecenin 1’inci kademesinden göreve başlatılıyor ve Emekli Sandığı kapsamına alınıyor.

Belirlenen oranlarda lojmanlardan yararlanabilen uzman çavuşlar, askeri hastanelerden kendisi, eşi ve çocuklarının tedavi ve diğer ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayabiliyor. TSK Personel Kanunu esaslarına göre uzman çavuşlara yan ödemeler, Silahlı Kuvvetler tazminatı, aile yardımı ödeneği, doğum yardımı ödeneği, ölüm yardımı ödeneği, yakacak yardımı gibi ilave haklar da tanınıyor.

Uzman erbaşlardan uçuş ve paraşüt hizmetlerinde görevlendirilenlere Silahlı Kuvvetler hizmet tazminatına ilave olarak, aylık uçuş ve atlayış tazminatı ödeniyor.

6 KOMANDO TUGAYI TAM PROFESYONEL OLACAK
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, bir süre önce düzenlediği basın toplantısında, 6 komando tugayının belirli bir plan çerçevesinde tamamen yüzde yüz profesyonel hale getirileceğini açıklamıştı.

Komando tugaylarının, yedek subay ile erbaş ve er yerine uzman çavuşlardan oluşacağını bildiren Orgeneral Başbuğ, şöyle demişti:

AMAÇ İÇ GÜVENLİK HAREKATINDA DEVAMLILIK
“Komando tugaylarında yakın zamanda yedek subay görevlendirmesi olmayacak. Yedek subaylar, iç güvenlik taburlarında görev alacak. Yakın bir zamanda komando tugaylarında erbaş ve er olmayacak. Bunun yerine uzman çavuş olacak. Niye böyle bir düzen aldık? Bizim Mehmetçik, erbaş ve erlerimizin kahramanlığından, fedakarlığından kimsenin en ufak şüphesi yoktur. Peki bunu niye profesyonel yapıyoruz? Devamlılık sağlamak için... En önemli neden budur. Yaptığımız plana göre 2008 Mayısından itibaren bu altı komando tugayında yedek subay görevlendirilmeyecek. 2009 yılının sonuna kadar da altı komando tugayımızda erbaş ve er görevlendirmemiz olmayacak. Tamamen uzman çavuşlarla bu birlikleri teçhiz edeceğiz.”

ntv



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,130 µs