En Sıcak Konular

Belçika yine teröre arka çıktı

6 Eylül 2007 22:39 tsi
Belçika yine teröre arka çıktı 
Fehriye Erdal’ın kaçmasına göz yuman Belçika, PKK’nın kara parasını akladığı gerekçesiyle kapanan Med Tv’nin yöneticileri hakkındaki davayı da zaman aşımına sokup düşürdü. Lüksemburg bankalarında bulunan milyonlarca doların da sanıklara

Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal’ın kaçmasına göz yuman Belçika, tartışmalı bir karara daha imza attı. PKK’nın kara parasını akladıkları gerekçesiyle yargılanan Med Tv yöneticileri hakkındaki dava düştü. Sanıklar Luksemburg mahkemelerinde bulunan milyonlarca dolar parayı geri alacak.
Türkiye’nin baskıları sonucu Belçika polisi 18 Eylül 1996 tarihinde Spoutnik adını verdiği operasyon düzenlemiş ve Med-Tv’ye ait Lüksemburg bankalarındaki hesaplarda ele geçirilen paraların kaynağını soruşturmaya başlamıştı. Operasyon çerçevesinde, Brüksel yakınlarındaki Denderleeuw’da bulunan Med-Tv stüdyoları, Kürt Parlamentosu bürosu ve PKK’nın bazı yan kuruluşlarının temsilcilikleri basılmıştı.


KARA PARA DAVASI AÇILDI
Brüksel Savcılığı da operasyonun ardından “kara para aklama, insan kaçırma, haraç toplama, şantaj, sahte belge düzenleme ve uyuşturucu kaçakçılığı” suçlarından Brüksel mahkemesinde dava açtı.  Operasyonda yakalanan Richard Adam, Erkan Ağbaba, Haydar Ağbaba, Aristos Aristidou, Ali Aslıyüce, Bruno Burzi, Rıza Erdoğan, Zeynep Gezik, İlhan Kızılhan, Hürriyet Özaslan, İbrahim Pekgöz, Roland Ponnet, Haluk Sayan, Zana Serin, Hikmet Tabak, Kazım Timurlenk ve Kemal Yücel’in yargılanmasına Brüksel Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.


TANIDIK BİR İSİM
Yargılamalarda, Med Tv’nin müdürü olan Haydar Ağababa’yı savunan Paul Bekaert, daha sonra Sabancı suikasti faillerinden Fehriye Erdal’ın da avukatlığını üstlenmişti. Yapılan yargılamalarda sanıklar, beraatlerini isterken avukat Bekaert de yargılamanın siyasi olduğunu ileri sürmüştü. Operasyon kapsamında Med-Tv’nin Luksemburg bankalarındaki hesaplarında bulunan milyonlarca dolar parasına da el konulmuştu. Med Tv’nin müdürü Haydar Ağbaba, para bulmak için ailesinin mal ve mülklerini sattığını, kendilerini destekleyen bazı insanların da bu şekilde davranarak bağışlarda bulunduklarını söylemişti.


DAVAYI UZATMAK İSTEDİLER
10 yıldır süren dava kapsamında avukatlar, davanın uzaması için her yolu denedi. Ağababa’nın avukatı Paul Bekaert, yetkisizlik kararı alınmasını istemişti. Ancak Brüksel Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebi reddetmişti. Ceza mahkemesi daha sonraki duruşmalarda yetkisizlik kararı vermiş, dava Brüksel Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı. İfadelerin alınamaması ve istenilen belgelerin bir türlü mahkemeye ulaştırılamaması nedeniyle dava 10 yıl boyunca sürdü.
Brüksel Ceza Mahkemesi, bugün yaptığı son oturumda davanın 7 Ağustos 2007 itibariyle düştüğünü açıkladı. Mahkeme zamanaşımı nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, Med-Tv’nin Luksemburg bankalarında bulunan milyonlarca dolarlık paranın da geri ödenmesine karar verdi. Med Tv’nin kapatılmasının ardından Roj Tv kurulmuştu.
 
gazeteport



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs