iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Tahran’dan ses geliyor ama sahibi kim?

10 Ekim 2014 13:12 tsi
Tahran’dan ses geliyor ama sahibi kim? İran-Türkiye ilişkileri, IŞİD ortaya çıktıktan sonra da gerilimli bir hal almamıştı. Ancak şimdi Tahran’ın dili keskinleşiyor. Da, kimi keser, ayrı soru!.. iyibilgi Ankara

İran, kısa süre öncesine kadar Suriye ve IŞİD konusunda Türkiye ile açıktan ve sert tartışmalara hiç girmedi. Hatta “tezkere”nin TBMM’de onaylanmasının ardından da Tahran’ın sesi duyulmadı.

Şimdi İran konuşuyor. Önce Dışişleri sözcüsü, “Türkiye bölgedeki olaylara karşı sorumlu davranmalı. Mevcut durumu daha karmaşık hale getirecek her türlü kaygı duyarız” cümlesini kurdu.

Ardından da, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın düşmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Abdullahiyan’ın sözleri şöyle; “ABD veya başka bir ülke tarafından Suriye'nin milli egemenliğine karşı yapılacak uçuşa yasak bölge ya da askeri birliklerin Suriye topraklarına girmesi gibi her türlü hatalı girişim kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda Türkiye'yi uyardık." Hayli sert ifadelerdir bunlar ve bu açıklamaların şimdi yapılmış olması önemli.

Ne demek?..

Belli ki, Başbakan Davutoğlu’nun CNN İnternational’a verdiği röportajda zikrettiği, ‘ABD’nin IŞİD stratejisinin Esad’ı da kapsaması halinde Türkiye’nin kara gücü desteği verebileceği’ ifadesi Tahdan’da uyku kaçırmış.

Oysa İran, Batı’nın Suriye ve Irak’ta istediklerini yapmak noktasında Türkiye’nin ayak sürüdüğünü görmüyor olamaz! ABD-İran ve ABD-Rusya ilişkilerinin Türkiye’yi “sadece IŞİD’e” yönelik bir operasyona teşvik edecek samimiyette olduğunu da akılda tutmak gerekiyor.

Keza, ABD liderliğindeki koalisyon IŞİD’i Suriye topraklarında vurmadan önce hem Şam’ı hem Tahran’ı bilgilendirdiği ve Esad’a yönelik bir adım atmayacağını zımnen kabul ettiği bir sır değil. Tabii İran’ın bu sözlere sonuna kadar güvenmeyeceği bir sır değil.

Peki Tahran ne demek istiyor? Çok şifreli bir açıklama değil İran’ın söyledikleri. Ancak okurken açı değiştirmek gerekebilir; “Esad’a dokunma” demek, “IŞİD’e dokunma” demek değil! Ve IŞİD’e dokunulmasına ses çıkarmayacaksa Tahran yönetimi ABD ile aynı pencereden bakıyor demek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,325 µs