En Sıcak Konular

Hasip Kaplan'dan Kobani için 'karanlık' iddia

10 Ekim 2014 12:08 tsi
HDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan İnternethaber'e Kobani ve sonrasında Türkiye'de çıkan olaylar hakkında konuştu.


Dün gece Bingöl'de ve Türkiye'nin birçok ilinde gerçekleşen olayların, karanlık güçlerin devrede olduğunun göstergesi olduğunu belirten Hasip Kaplan, meclisin bir an önce duruma el koyması gerektiğini söyledi.

İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuşan Kaplan şunları söyledi
 

VALİLERE VUR EMRİ VERİLMİŞTİR

3 gündür ve öncesi de Kobani nedeniyle Türkiye olağanüstü günler yaşıyor ve Kobani'deki gelişmeler karşısında ortaya konan eylemlere baktığımız zaman biriken bir öfkenin olduğunu ve Suriye'nin yanlış politikasına karşı hükumeti uyarıcı seslerin çıktığı görülüyor. ancak bu yapılan tepkilere, yürüyüşlere ve açıklamalara güvenlik güçlerinin yaklaşımı çok sert olmuştur, özellikle valilere "vur" emrinin verilmiştir ve bir çok ilde 12 Eylül benzeri sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

BİR TAKIM KARANLIK GÜÇLER DEVREYE GİRDİ

Burada dikkat çekici olan en önemli nokta 90'larda olduğu gibi ırkçı kesimlerin, IŞİD yanlılarının, JİTEM artıklarının ve paramiliter güçlerin boy göstermiş olmasıdır. Hatta bazı yerlerde güvenlik güçlerinin desteğiyle bu eylemleri sürdürmeleridir. Bu çok tehlikeli bir durum, hukuk devletinde kendini hukukun ve devletin yerine koyup, parti binalarında halka saldıran kişiler gördük. Malesef 90'larda yaşanan çatışmaların devamı şeklinde de Batman'da, Dargeçit'de ve Diyarbakır'da insanlara ateş edildi ve ölümler meydana geldi. Arkasından bu gerilim hattı üzerinden sağduyunun hayata geçmesi için Sayın Öcalan'dan gelen bir mesajla halkların karşı karşıya gelmemesi için birtakım karanlık güç odaklarının, ajanların devreye girildiği görüldü.

MELİSİN BİR AN ÖNCE DURUMA EL KOYMASI GEREKİR

Burada, çok ciddi bir hassasiyet ve gerilim ortamında bütün partilere düşen bir görev vardı; sağduyuya çağrı ve şiddeti mahkum etme. Ve nitekim partimiz de bu konuda her türlü vurma kırma, yakma olaylarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu açıkladıktan sonra akşam meydana gelen olaylar bir daha göstermiştir ki, hükumet ve muhalefet arasında diyaloğun mutlak ve güçlü bir şekilde tesisi gerekmektedir.

Bu çok tehlikeli bir gidişatın habercisi, önü alınamaz, kontrol edilemez bir durumun işareti olan bu durumların siyasi partilerin, liderlerin, meclisin bir an önce duruma el koyması gerekir. Mecliste bir an önce tüm siyasi parti liderlerinin böylesine vahim bir noktada bir araya gelmesi, meclisin bunu konuşması ve önlem alınması kaçınılmaz olmuştur.

BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİN DUYARLI OLMASI GEREKİYOR

Bu yaşanan olaylarda hukukun tarafsız ve objektif işlemesi son derece önemlidir. Yoksa, şunu asla kimse unutmamalı, Yugoslavya'da da Krajina bölgesinde paramiliter güçler, kendini devletin yerine koyan silahlı güçlerin başlattığı kıvılcılar sonrası Yugoslavya bu hale geldi. Buna karşı son derece uyanık olmak lazım. Özellikle, sünni-alevi, Kürt-Türk, sağcı, solcu gibi her türlü olayı sorumsuzca kaşıyacak olan Türkiye'de istikrarsızlık yaratılmasını sağlamak isteyen, çözüm sürecini sekteye uğratmak isteyen, Ortadoğu'nun istikrarsızlığını Türkiye'ye taşımak isteyen bir tezgahın olduğunu görerek bütün toplum kesimleri ve siyasi partilerin son derece duyarlı olması gerekmektedir.

Dünyanın hiçbir yerinde gösteri yapan bir partiye bir başkalarının saldırma özgürlüğü yoktur. Malesef, saatlerce parti binalarında insanları sıkıştırıp, Sivas gibi yakmaya çalışanların saldırılarını gördük. Bu saldırılarda hükumetin malesef acz içinde, basiretinin tutulmuş olduğu bir durum da yaşandı. Bu kötü gidişata Sayın Öcalan bir çağrıyla son vermek istedi. Bunu geliştirmek lazım diye düşünüyorum.

ÖCALAN'IN AÇIKLAMASINDAN SONRA BUNLARIN OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Sayın Öcalan'ın çağrısından sonra Bingöl'de böyle bir olay yaşnması tabi ki bizi düşündürüyor. Bu konuda açıklama yapacak olan hükümettir. Partimizin tasvip etmediği bu tür olayların açıklığa kavuşması gerekmektedir. Parti binaları yakılıyor, insanlar öldürülüyor, bunu kimler yapıyor bunun bir an önce açıklanması gerekmektedir. Türkiye'de 1,5 milyon Suriye'li göçmen var, bunların ne kadarı IŞİD yanlısı, bütün bunların tespiti tamamen devlete düşer.

BUGÜN AÇIKLAMA YAPILACAKTIR

Bugün parti eş Genel Başkanları bir açıklama yapacaktır. Şu an çok hassas bir durum var, Kobani'de yaşananlar ortada, çözüm süreci var. Bütün bunları dengeleyecek ama sessiz kalmamayı da sağlayacak bir tutum sergilenmesi gerekiyor, kontrolün sağlanması artık kaçınılmaz olmuştur. Ortalığı provokatörlere bırakmamak lazım.


Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,972 µs