En Sıcak Konular

Türkiye politikasının gerçekliği kanıtlandı

10 Ekim 2014 09:26 tsi
Türkiye politikasının gerçekliği kanıtlandı Dış politika uzmanları, Türkiye’nin 3 buçuk yıldır dile getirdiği ‘tampon bölge’ önerisinin gerçekçiliğinin bir kez daha ortaya çıktığını, dünyanın bu teze yaklaştığını ifade etti.

Türkiye'nin 3 buçuk yıldır devam eden Suriye iç savaşı nedeniyle ısrarla dile getirdiği "tampon bölge" önerisine Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'den gelen destek sinyali; İngiltere ve ABD'nin de fikri uygulamaya dönük düşünme çalışması Türkiye'nin tezlerini bir kez daha doğruladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, tampon bölgenin önemine dikkat çekerek Türkiye tezlerini anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haklılığının ortaya çıktığını belirten dış politika uzmanları, IŞİD tehdidinin de ancak tampon bölge ile önlenebileceğine dikkat çekti. Star'a konuşan uzmanlar, dünyanın Türkiye tezlerini kabul etme safhasına geldiğinde birleşti.

TÜRKİYE HAKLI ÇIKTI

Özyeğin Üniversitesi Uarası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Caşın: "Uçuşa yasak bölge uygulamasında Türkiye ve Sayın Erdoğan sonuna kadar haklı. Çünkü daha önce Irak ve Libya'da uygulandı. Şimdi neden Suriye'de uygulanmasın? Üstelik BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan, bu, uygulanamaz. Şimdi onun üyesi Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin açıklaması, desteği bu noktada önemlidir. ABD'nin de ikna edilmesi gerekir ki asıl sorun çıkaran Rusya da bu konuda ikna edilebilsin.

Türkiye'nin hem iç hem de dış huzuru açısından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tezi hayata geçirilmelidir. Zaten IŞİD güçlerinin 25 bin kişi olduğu tahmin edildiğinde, kara harekatı zorunlu bulunyor. Bunu da Türkiye tek başına yapacak değil."

FRANSA İNANMIŞ OLDU

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Siyaset Bilimci Prof. Dr. Birol Akgün:
"Akıl, mantık ve hayatın gerçekleri, Türkiye'nin tezi olan uçuşa yasak bölge uygulanmadan Suriye'de köklü bir çözüme gidilemeyeceği gerçeğini ortaya koyuyor. Bu teze BMGK üyesi Fransa da inanmış görünüyor.

Zaten ABD'nin de bunu kabul etmesi beklenen bir hareket olur. Türkiye'nin bu tezi gerçekten köklü çözüm için ilk etmen. Bir yandan da Rusya ve Çin'in de ikna edilme çabalarıyla birlikte bu iş bitirilmeli.

Zira Suriye'deki IŞID konusuher geçen gün dünyanın gündemini şiddetle oluşturmayı sürdürecek ve Türkiye'nin de güvenliğini tehdit edecek. Bu açıdan, güvenli bölgenin bir an evvel oluşturulması lazım. Dünya da bu teze yaklaşıyor."

ABD'NİN TUTUMU BELİRSİZ

NATO Türkiye eski Temsilcisi Emekli Büyükelçi Tuncer Topur:
"Doğru olan, Suriye'de uçuşa yasak bölgedir. Ama bir türlü BMGK organları buna yanaşmıyor şimdi Fransa'dan bu yönde olumlu bir sinyal geldi. ABD ise ne yapacak belli değil. O ikna olsa bile Rusya konusu var.

Zaten doğru olan daha öne uygulanmış bu yöntemin yine Suriye için uygulanmasıdır. Görüldü ki Türkiye'de HDP çağrısıyla insanlar sokak eylemi yaptı ve onlarca kişi öldü.

Türkiye iç karışıklığa götürülerek palavra ile manevra yaptırılmak isteniyor Suriye konusunda. Bunu da gören uluslar arası toplumun Türkiye'nin içinde bulunduğu durumla ilgili olarak harekete geçip, doğru olan Türkiye tezlerini savunması gerekir."

 

Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,547 µs