En Sıcak Konular

AB'nin Türkiye ilerleme raporunda bir ilk

10 Ekim 2014 09:13 tsi
AB'nin Türkiye ilerleme raporunda bir ilk AB Bakanı Volkan Bozkır, önceki gün detayları ortaya çıkan AB'nin 2014 yılı Türkiye ilerleme raporunda gözden kaçan detayı açıkladı.

AB'nin 2014 Türkiye ilerleme raporunda paralel yapıya ilk kez atıf yapılmasını değerlendiren AB Bakanı Volkan Bozkır: Kendimizi ifade ettik ve endişelerimiz AB tarafından da anlaşıldı.

Raporda 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerini gerçekleştiren "paralel yapı"ya ilk kez atıfta bulunuldu. Raporun 9'uncu sayfasında "Yolsuzluk iddialarına yanıt olarak hükümet, Gülen Hareketi tarafından kontrol edilen devlet içindeki 'paralel yapı' tarafından yargı darbesine teşebbüs edildiğini ileri sürmüştür" ifadesine yer verildi. Bakan Bozkır rapordaki bu vurguyu, "Biz kendimizi anlatmakta başarılı olduk ve kaygılarımız AB tarafından anlaşıldı" diye değerlendirdi.

'KATILMADIĞIMIZ YÖNLERİ VAR'

AB Bakanı Volkan Bozkır, AB'nin 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin Sabah'a açıklamalar yaptı. Bozkır raporu "tartışılabilir" olarak tanımladı. Büyükelçilik dönemi de dâhil olmak üzere bugüne kadar yayımlanan 17 ilerleme raporunun hepsine tanıklık eden Bakan Bozkır, bu raporda yer alan eleştirilerin dikkatli bir şekilde değerlendirileceğini ifade etti. AB Bakanı, "Tenkitler arasından makul ve yapıcı olanları dikkate alıp üzerinde çalışırız. Ancak katılmadığımız eleştiriler de var. Bunlarla ilgili görüşlerimizi onlarla paylaşacağız" dedi. AB'nin 2014 Türkiye İlerleme Raporu'nda 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerini gerçekleştiren paralel yapıya atıfta bulunulması da raporda dikkat çeken noktalardan biri oldu. 9'uncu sayfada "Yolsuzluk iddialarına yanıt olarak hükümet, Gülen Hareketi'nce kontrol edilen devlet içindeki 'paralel yapı' tarafından yargı darbesine teşebbüs edildiğini ileri sürmüştür" ifadesine yer verdi. İlerleme raporunda "paralel yapı"ya atıf yapılması için Bakan Bozkır, "Biz kendimizi anlatmakta başarılı olduk ve kaygılarımız AB tarafından anlaşıldı" dedi.

'YENİ TÜRKİYE MESAJI...'

Türkiye'deki hukuk ve emniyet sistemine paralel yapı tarafından verilen zararları telafi etmek amacıyla atılan adımların Avrupa'da ilk başta yanlış anlaşıldığını ifade eden Volkan Bozkır, her seviyede gerçekleştirilen temaslar neticesinde kaygılarının anlaşıldığının altını çizdi. İlerleme raporunun taslağında yer alan 26 konuya itiraz edip bu alanlarda Türkiye'nin görüşlerini açıkladıklarını ve sonrasında değişiklik talebinde bulunduklarını söyleyen Bozkır, "Çok olumlu bir süreç geçirdik, biz çok şeffaf davrandık onlar da bunu gördüler. Yeni Türkiye'nin AB yolunda verdiği olumlu ve güçlü mesajı anlamış olduklarını gösteren bir rapor ortaya çıktı" diye ekledi.

KIBRIS'TA TAVİZ YOK
 
Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adada süren barış müzakerelerinden tek taraflı olarak çekilmesi ve bunun AB-Türkiye ilişkileri üzerine olası etkilerine de değinen Bakan Volkan Bozkır, Rum kesiminin uzlaşmaz tutumunun kendilerinin hedeflerini etkilemediğinin altını çizerek, "Bizim arzumuz, adada 11 Şubat 2014'te başlamış olan görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasıdır. Rum kesiminin uzlaşmaz tavrı ve tehditleri nedeniyle bizim AB müzakere sürecinde fasıllar açılırken taviz verme niyetimiz yok. Biz bildiğimiz yolda ilerliyoruz" dedi.

 

Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,961 µs