En Sıcak Konular

Uzay savaşlarına tedbir

6 Eylül 2007 21:33 tsi
Uzay savaşlarına tedbir
Rusya Birleşmiş Milletler'e verdiği teklifle dünyanın dışında herhangi bir yerin silahlanmasına engel olmak için çalışmalarda bulunulmasını istedi.

Rusya BM Büyükelçisi Vitali Çurkin verdikleri yasa teklifinde 'uzayın silahlardan arındırılması ve uzay çalışmalarının şeffaflık ve güven içinde gerçekleştirilmesi' yönündeki eski anlaşmanın uzayda güven ve istikrar için yeterli olmadığını söyledi. Çurkin yeni tekliflerinde özellikle dört maddeye açıklık getirilmesini talep ettiklerini belirtilerek, "Dünyadan diğer gezegenlere herhangi bir silah taşınmaması, diğer gezegenler ya da uzayda silahların konuşlandırılmaması, uzayda çalışmalarda bulunan sistemlere yönelik herhangi bir tehdit ya da güç kullanımında bulunulmaması ve yasaklanan konularda çalışmalarda bulunanlara karşı önlem alınmasında destek olunması gibi temel başlıklar önceliklerimiz arasında yer alıyor." dedi.

ABD, 1967 yılında imzalanan ve Rusya, İngiltere ve 27 ülkenin de imza koyduğu Uluslararası Uzay Anlaşması'nın (OST) uzayda silahsızlanma için yeterli olduğunu düşünüyor. Uzmanlara göre yürürlükte olan anlaşma ABD ve diğer başka ülkelerin uzaya silah taşımasını ya da yerleştirilmesini yasaklamıyor.

ABD son günlerde potansiyel tehditlere karşı uzay savunmasının geliştirilmesini planlamaya aldı. Ocak ayında Çin'in uzayda eski bir meteoroloji uydusunu vurduğunu ilan etmesinin ardından ABD çalışmalarını hızlandırmıştı.

Rusya ile birlikte hareket eden Çin de ABD'den yeni anlaşmayı incelemesini ve uzayda silahsızlanma için adım atmasını istiyor.

ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze savunma sistemleri ve Rusya'nın buna karşılık AKKA olarak bilinen silahsızlanma anlaşmalarından çekileceği tehdidi ile devam eden tartışmalara böylece uzay savaşları da eklenmiş oldu.

yenişafak



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,633 µs