En Sıcak Konular

ABD'den Türkiye açıklaması

10 Ekim 2014 08:26 tsi
ABD'den Türkiye açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, “Tek başına hiçbir ülkenin Kobani’deki krizi çözmesini beklemiyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Tek başına hiçbir ülkenin Kobani'deki krizi çözmesini veya bu kapsayıcı tehditle mücadeleyi üzerine almasını beklemiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışıyoruz. Elbette Türkiye'nin oynayabileceği bir rolü var ama onlarla niyetlerini, kapasitelerini ve ne yapmayı istediklerini konuşmak istiyoruz" dedi.
 
Psaki, günlük basın toplantısında, ABD Başkanı'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara'daki temaslarında "Kobani'deki olaylar ve oradaki insani durum, IŞİD tehdidine karşı Türkiye'nin koalisyona katkıları ve işbirliği yapılabilecek alanlar ile Türkiye-Suriye sınırının güvenliği" konularında görüşmelerde bulunmakta olduklarını kaydetti.
 
 Psaki, "(IŞİD'e karşı) uzun vadeli geniş koalisyonu güçlendirmenin ilk aşamalarına devam ederken, geçen hafta yaşananlar gösterdi ki IŞİD'in askeri kapasitesini durdurmak için acil ve hızlı adımlar atılması gerekiyor. General Allen ve Büyükelçi McGurk de Türk yetkilileriyle görüşmelerinde bunu açıkça belirtecekler" dedi.
 
Bir soru üzerine, ABD olarak kendilerinin diğer ülkelerden taleplerde bulunmadığını veya görev dağıtımı yapmadığını belirten Psaki, "Türkiye'nin, askeri işbirlik, teröristlerinin finansmanının durdurulması, yabancı savaşçı akışıyla mücadele, insani yardımlar ve IŞİD'in aşırılık ideolojisinin meşruiyetinin kaldırılması yoluyla IŞİD'in yenilmesi çabalarında geniş tabanlı koalisyona çok iyi katkıda bulanabilecek bir konumda olduğundan şüphe yok. Tüm bu alanlarda katkı sağlama kapasiteleri mevcut ve tüm bunları Türkiye ile konuşacağız" ifadesini kullandı.
 
"Türkiye'nin Suriye'deki çabalarına Esed rejiminin iktidardan edilmesinin de katılması gerektiğine yönelik bakışının" sorulması üzerine Psaki, koalisyonun önceliklerinin ve hedeflerinin değişmediğini ve bunun da IŞİD olduğunu bildirdi. Psaki, Türkiye'nin askeri eylem de dahil koalisyonda önemli bir rol üstlenmek istediğini daha önce belirttiğini hatırlattı.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "sadece Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığına yönelik sözlerinin" hatırlatılması üzerine Psaki, "Tek başına hiçbir ülkenin Kobani'deki krizi çözmesini veya bu kapsayıcı tehditle mücadeleyi üzerine almasını beklemiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışıyoruz. Elbette Türkiye'nin oynayabileceği bir rolü var ama onlarla niyetlerini, kapasitelerini ve ne yapmayı istediklerini konuşmak istiyoruz" dedi.

aa

Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,614 µs