En Sıcak Konular

İmralı'dan 'sokaktaki şiddeti bitirin' çağrısı

10 Ekim 2014 08:23 tsi
İmralı'dan 'sokaktaki şiddeti bitirin' çağrısı Öcalan HDP'ye yazdığı mektupta "bölgedeki olaylarda gizli el devrede" uyarısında bulunarak, "Sokaklardaki çatışmayı bitirin. Sürece sahip çıkıp diyalog zeminini kaybetmeyin" dedi.

IŞİD'in Kobani'ye saldırısılarının ardından Doğu ve Güneydoğu illerinde sokakları savaş alanına çeviren gruplarla ilgili İmralı'dan HDP'ye uyarı geldi. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın önceki gece PKK lideri Abdullah Öcalan'la kısa bir mesaj bağlantısı kurduğuklarını açıklamıştı. Konuyla igili tartışmalar sürerken mesajın daha önceki gibi mektuplar gibi kurye aracılığıyla zarfta yazılı olarak geldiği belirtildi. Öcalan'ın kendi el yazısıyla kaleme aldığı mektubun ayrıntıları şöyle:

YAŞANANLAR ANLATILDI

Mesajın gönderildiği gecenin sabahında İmralı'ya giden bir heyet Öcalan'a, Diyarbakır başta olmak üzere bölgeyi savaş alanına çeviren, 24 kişinin yaşamını yitirdiği olayların bilançosunu iletti. Kobani'ye destek adı altında başlatılan eylemlerin demokratik ölçüleri aştığı, çatışmacı ortamı tetiklediği tespiti yapıldı. Türkiye'nin Kobani'ye insani yardımlar konusundaki tavrı, PYD Başkanı Salih Müslim ile yapılan görüşmelere dikkat çekilerek, sürece zarar verecek bu tür eylemlerin durdurulması gerektiği ortaya kondu. Sokakları ateş alanına çevirenlere göz yumulmayacağı, çözüm sürecini yaralayacak girişimlere son verilmesi gerektiği ifade edildi.

"ÇÖZÜM İRADESİ KORUNUYOR"

Görüşmelerin ardından Öcalan, HDP'ye iletilmek üzere bir mektup kaleme aldı. Çözüm iradesinin korunduğu mesajını vererek, sokak çatışmalarına son verilmesini istedi. Öcalan mektubunda, "Büyük provokasyonlar, katliam olabilir. Sağduyulu davranın, sürece sahip çıkılarak, diyalog zeminini kaybetmeyin. Çözüm iradesi korunuyor" ifadelerini kullandı. Öcalan mektubunda, süreci kesintiye uğratacak eylemlere son verilmesini istedi.

HDP HEYETİ AKDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ
 
Mektup trafiğinin ardından, HDP Grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştü. Başbakanlık'ta yaklaşık bir saat süren görüşmede savaş alanına dönen kentlerdeki son durum, ölümler ve yaşananların çözüm sürecine yansımaları değerlendirildi. Önder, Akdoğan görüşmesine ilişkin olarak, "Kaygılarımızı ilettik, kaygılarını dinledik. Müzakere sürecini sekteye uğratmadan demokratik kazanıma dönüştürme muradındayız. Vahim gelişmeler yaşandı. Diyalog zeminini kaybetmemek gerekiyor" diye konuştu. HDP heyeti İçişleri Bakanı Efkan Ala ile yaptıkları görüşmenin ardnıdan da "Daha büyük sıkıntıların yaşanmaması için diyaloga devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Sabah


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,628 µs