En Sıcak Konular

Merkel'den Ukrayna açıklaması

9 Ekim 2014 17:17 tsi
Almanya Başbakanı Merkel, "Ukrayna’da çok sayıda AGİT gözlemcinin olmasını istiyoruz. Seçimlerin adil ve saydam yapılmasına olanak sağlamak için katkı sağlayacağız’’ dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna’da çok sayıda AGİT gözlemcinin olmasını istediklerini söyledi.

Merkel, başkent Berlin’de Polonyalı mevkidaşı Eva Kopacz ile bir araya geldi.

Başbakanlıkta yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Merkel, iki ülkenin birçok konuda yakın işbirliği içinde olduğunu belirterek görüşmede iki hafta sonra yapılacak Avrupa Konseyi'nde ele alınacak konuları konuştuklarını ifade etti.

Ukrayna konusuna değinen Merkel, Minsk Anlaşmasının henüz tam olarak uygulanmadığını ifade ederek, '’Hepimiz Ukrayna’da çok sayıda AGİT gözlemcinin olmasını istiyoruz. Biz seçimleri izleyeceğiz. Seçimlerin adil ve saydam yapılmasına olanak sağlamak için katkı sağlayacağız. İnsansız hava araçlarının (IHA) gönderilmesi konusunda da AGİT ile görüşmeler yapıyoruz’’ dedi.

IHA’ların ülkenin iyi bir şekilde izlenmesini sağlayabileceğini ifade eden Merkel, ‘’Ancak tüm bunlar için ön şart ateşkesin gerçekten sağlanmasıdır’’ ifadesini kullandı.

Merkel, Birleşmiş Milletler’in, dün 300’den fazla kişinin, ateşkes yürürlüğe girdikten sonra hayatını kaybettiğini belirtmesinin, bölgedeki durumun ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasında ciddi sorunların birden ortadan kalkacağına inanmadığını belirten Merkel, enerji konusunda da AB Enerji Komiseri Günther Oettinger’in gelecek aylar için bir çözüm bulabileceğini ifade etti. Merkel, bu konuda yoğun bir çalışma olduğunu ve bundan dolayı ‘’ihtiyatlı iyimser’’ olduğunu söyledi.

Polonya’nın Avro Bölgesine dahil olması konusunda da Merkel, bir ülkenin şartları yerine getirerek Avro Bölgesine girme isteğini ifade etmesi durumunda, Almanya’nın buna açık olduğunu belirterek Polonya'ın bu süreci sürdürmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Kopacz da  Almanya ilePolonya arasındaki ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu, bu ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirtti.

Merkel ile Ukrayna’daki durumu görüştüklerini ifade eden Kopacz, Ukrayna’ya ekonomik, yerel yönetim ve eğitim alanlarında reformlar yapılması ve AB üyesi olmasına yardım edeceklerini kaydetti. ‘’AB'nin,  Ukrayna konusunda ortak sesle konuşması lazım’’ diyen Kopacz,Polonya olarak Ukrayna’yı seçimlerden sonra da destekleyeceklerini vurguladı.

Kopacz, Polonya’nın Avrupa’nın ortasında bulunduğunu ve ülkesinin Avro Bölgesine girmesini istediğini belirtirken, bunun için iki şartı öne sürdüğünü hatırlattı.  Polonya ekonomisinin iyi durumda olması gerektiğini ifade eden Kopacz, bunun için çalışacağını kaydetti. Diğer taraftan Avro Bölgesi’nin her türlü krize karşı güvenli olması gerektiğini belirten Kopacz, Polonyalıların, Avro Bölgesi’ne girmenin iyi bir karar vePolonya için faydalı olduğuna inanması gerektiğini ifade etti.

AA



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,053 µs