En Sıcak Konular

Türkiye'de AB üyeliğine destek düştü

6 Eylül 2007 20:46 tsi
Yapılan bir araştırma, Türkiye'de AB üyeliğine daha önce yüzde 54 olan destek, yüzde 40'a düştüğünü ortaya koydu.

Merkezi ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun (GMF) Türkiye dahil, 12 Avrupa ülkesi ile ABD'de yaptığı "Transatlantik Eğilimler 2007" araştırmasına göre, Türkiye'de AB üyeliğine olumlu bakanların oranı son 1 yılda yüzde 54'ten yüzde 40'a geriledi.

Türklerin AB yanında ABD ve İran'dan da soğuduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, Türkiye'de son 1 yılda ABD'ye sempatiyle bakanların oranı yüzde 20'den yüzde11'e, AB'ye olumlu bakanların oranı yüzde 45'ten yüzde 26'ya ve İran'a sıcak bakanların oranı yüzde 43'ten yüzde 30'a indi.

GMF için TNS Opinion tarafından 4-23 Haziran günleri arasında yapılan araştırmada ayrıca Rusya'ya sıcak bakan Türklerin oranı yüzde 21 ve Çin'e sıcak bakan Türklerin oranı yüzde 28 olarak açıklandı.

AB üyeliğine verilen desteğin Türkiye'de yüzde 40'a gerilemesine karşın Avrupalıların yüzde 53'ünün, Türkiye'nin üyeliğini "muhtemel" gördüğünü ortaya koyan GMF araştırmasında, bu oranın İngilizler arasında yüzde 73, Hollandalılar arasında yüzde 72, Almanlar arasında yüzde 62, İtalyanlar ve Portekizliler arasında yüzde 60 olduğu belirlendi.

Türkiye'de ise AB üyeliğini muhtemel görenlerin oranı yüzde 26 ile en düşük seviyesine inerken, Fransızların yüzde 31 ile bu konuda daha iyimser oldukları dikkati çekiyor.

GMF araştırmasında, Türklerin yüzde 74'ünün ABD liderliğine ve yüzde 54'ünün AB liderliğine karşı çıktıkları belirlenirken, ABD Başkanı George Bush'un dış politikasını "tamamıyla onaylayan" Türklerin oranı yüzde 0 ve "biraz onaylayan" Türklerin oranı yüzde 2 olarak verildi. Türklerin yüzde 83'ü Bush'un politikalarını "hiç onaylamadığını" ifade ediyor.

Avrupalılar arasında Türkler, ABD Başkanı Bush'a en soğuk bakan millet olurken, İspanyolların sadece yüzde 10'u, Fransızların yüzde 12'si, Almanların yüzde 13'ü, Portekizlilerin yüzde 15'i ve İngilizlerin yüzde 16'sı, Bush'un politikalarına yeşil ışık yakıyor.

Türkler AB ile birlikte NATO'ya da her geçen yıl daha soğuk bakarken, Türkiye'de örgütü "hala gerekli" bulanların oranı son 3 yılda yüzde 53'ten yüzde 35'e geriledi. Avrupa'da NATO'ya en az desteği Türkler verirken, örgütü Slovakların yüzde 44'ü, Polonyalıların yüzde 46'sı, İspanyolların yüzde 49'u, İtalyan, Fransız ve Almanların yüzde 55'i, Bulgarların yüzde 58'i, Portekizlilerin yüzde 59'u, Amerikalıların yüzde 60'ı ve Romenlerin yüzde 62'si gerekli görüyor.

haber10



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,636 µs