En Sıcak Konular

Demirtaş'tan sağduyu çağrısı

9 Ekim 2014 12:46 tsi
Demirtaş'tan sağduyu çağrısı HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, basın toplantısı düzenledi.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından önemli satır başları;
 
Bugün bu noktaya nasıl gelindiğini doğru analiz edemezsek önyargılardan arınmış şekilde tahlil edemezsek yarın nereye gideceğimizi doğru kestiremeyiz. Bunu HDP karalaması ile dosyayı kapatanlar hata yapmış olurlar. Çözüm sürecinin yarattığı ruh halini unutmamak lazım. Suriye'de yaşanan iç savaşın yaşandığı günden bu yana biz hükümetin dış politikasını eleştirdik, öneriler yaptık ve bu politikanın kırılmalara yol açtığını ifade ettik.
 
Hükümetin Suriye yaklaşımının Türkiye'deki kırılmalara yol açtığını ifade ettik. Dönemin Başbakan'ın Sayın Erdoğan yaptığı açıklamalarda Suriye iç meselemizdir dedi. Suriye bizim iç meselemizse Kobani'de yaşananlar evimizin içindeki meseledir. Ayrımcı söylemler kırılmalara yol açtı. Türkiye üzerinden ÖSO'ya 200 TIR'dan fazla gönderildi. Bunların bir kısmının El Nusra gibi çetelerin eline geçtiği IŞİD'in kullandığı silahların Türkiye'den giden silahlar olduğu tartışıldı burada bir kırılma yarattı. Kobani'ye sıra gelince insani yardım TIR'ının gönderilmesi için onlarca görüşme yaptık.
 
IŞİD'e karşı açık bir tavır halklarımız görmedi. Tecavüz çetesi Kobani sınırlarına dayandı ve 25 gündür evimizin içine girmeye çalışıyorlar. Tecavüz çetesi dünyanın gözü önünde Kobani'ye girip insanların kellesini kesip, kadınlara tecavüz edip,i kadınları satma çağrısında yapıyorlar. Kürtlerin kadınları bize helaldir diye fetva çıkarıyorlar. Biz kendi hükümetimizden vatandaşı olduğumuz ülkeden bu katliama sessiz kalmayalım diye görüşme yapıyoruz, çağrı yapıyoruz.
 
IŞİD'e karşı sert eleştiri yapmayanlar halkımızı copluyor, küfürler yağdırıyor bunlar kırılma yaratıyor. Sayın Başbakan'a da süreçleri dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Rica ettik, durumun kritik olduğunu ve Başbakan'a şunu söyledik: 'Kürtlerin devleti yok diye mi bu kadar sahipsizler. Davutoğlu da 'Kürtlerin devleti var, biziz' dedi.
 
"ÇÖZÜM SÜRECİNİ DOĞRUDAN ETKİLEYEN MEVZUDUR"
 
Çözüm sürecini doğrudan etkileyen mevzudur. Kobani'ye birlikte yardım edelim. IŞİD'e karşı 40 dünya ülkesi ile koalisyon yapıyorsunuz kendi halkınızla da koalisyon edin. IŞİD tehdittir.IŞİD gibi barbarlığı topraklarımızda yaşatmayalım, birlikte mücadele edelim. Biz toplantı yaptığımız sırada Kobani'den acil  telefon geldi. Mürşitpınar Sınır Kapısı IŞİD'in eşline geçebilir dediler. Biz'de halkımızı acil desteğe çağırdık.
 
"KRİTİK HAMLEYİ YAPTIK, HALKIMIZI GÖREVE DAVET ETTİK"
 
Kritik hamleyi yaptık halkımızı Kobani ile dayanışma yapmak üzere göreve  çağırdık. Şiddet kullanılmadı. Hopa'da da İstanbul'da da, Ankara'da da, Yüksekova'da hareketlilik vardı ama şiddet kullanılmadı. Biz şiddet kullanılması çağrısı yapmadık, insanları silaha davet etmedik. Dünyayı ayağa kaldıran eylemlerle Kobani'nin  sesi duyuldu.
 
Provakatörler bazı yerlerde devreye girdi, şiddet eylemlerini yapan kişiler oldular. Bayrak yakma, büst yakma olaylarını yaptılar. Sayın Erdoğan sınıra yakın yerlere gelerek öfkenin katlanmasına neden oldu. 'Kobani düştü, düşecek' diye söylemesi öfkeyi arttırdı.  Şiddeti büyüten HDP'nin çağrısı değil  tahrik edenleri bulmak devletin görevidir. HDP silah, şiddet kullanın demedi. HDP 'birlikte çözelim' dedi.
 
Silahlandırılmış kişilerin nasıl topluma girdiklerini HDP'ye sormasınlar.
 
Çözüm süreci, Kobani ayrı denmesi yurttaşlarımızda öfkeye neden oldu. Bizler bu sürece böyle geldik. Şimdi çıkıp HDP suçludur, olanlardan HDP'nin çağrısı vesilesi ile HDP'yi suçlayalım demek çözümü gerçekleştirmez, sorunların çözümünü ortaya koyamaz. Eksiği vardır, fazlası yoktur söylediklerimin. Şu saatten itibaren bizler Ortadoğu konusunda yönümüzü doğru şekilde bulmak istiyorsak el ele vermek zorundayız. Kürt, Alevi, Arap bu ülkenin düşmanı değildir. Suriye'de yaşayanlar bu ülkenin düşmanı değildir. Başımıza gelebilecek en büyük felaket halklar arası, kimlikler arası savaşın gerçekleşmesidir. Biz Türkiye gerçek demokrasi, barış, kardeşlik ülkesi olsun diye uğraşanlardayız. Hala aynı noktada olduğumuzu ifade ediyorum. Kobani kritik saatler yaşıyor. Asla tek bir şiddet eylemine kimse yönelmemelidir. Demokratik anayasal hak olarak protesto hakkını kullanırken şiddet uygulamamalı, şiddet uygulayanlara kimse destek vermemelidir.
 
 "ÖCALAN:DİYALOG YÖNETMİNİ KULLANIN"
 
Kobani'yi sahiplenme eylemlerine müdahale yapılmamalıdır. Çok büyük katliam zemini ortaya çıkmıştır. Bunun önleminin yolu disiplinle hareket etmekten geçer. Dün gece itibari ile Öcalan ile mesaj bağlantısı kurduk. Kendisinin de katliam tehlikesine,  provokasyon tehlikesine karşı diyalog yöntemini önerdiğini tüm taraflara önerdiğini söylüyoruz. Bu gösteriler karşısında başka parti mensupları ile çatışmalar yaşandı. Tüm partilere duyarlılık çağrısı yapıyoruz.
 
Hükümet pratik adımlar atmalıdır, medya HDP'ye yönelik hakaret dilini kullanmamalıdır. Kobani'yi birlikte kurtaralım ki geleceğimizi birlikte kuralım.

Habertürk
 



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,046 µs