En Sıcak Konular

ABD'den farklı mesajlar

9 Ekim 2014 10:51 tsi
ABD'den farklı mesajlar ABD yönetiminden, Türkiye'nin Suriye’de tampon bölge oluşturulması önerisi konusunda farklı mesajlar geliyor.

Türkiye'nin dile getirdiği Suriye’de tampon bölge oluşturulması önerisine başlarda olumlu bakmayan ABD makamlarından farklı mesajlar gelmeye başladı.
 
Fransa'nın konuya sıcak yaklaşması ve ABD Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Dışişleri Bakanı John Kerry ile İngiliz mevkidaşı Philip Hammond’a tampon bölge önerisiyle ilgili soruya Kerry, öncekilere göre daha farklı bir yanıt verdi.
 
Tampon bölge oluşturulması önerisi için “Araştırmaya ve yakından incelemeye değer” ifadesini kullanan Kerry, “Ancak aynı zamanda (bu alanın) güvenliği sağlanmalı, hükümetin (Esed rejimi) saldırısının olmaması garantilenmeli, diğer birçok şey de yapılmalı. Dolayısıyla bu konunun incelenmesi lazım. Hepimiz bu konuyu yakından ele alma taraftarıyız” diye konuştu.
 
Konuk Bakan Hammond da bu seçeneği göz ardı etmediklerini ama konuyu ortakları ve müttefikleriyle incelemeleri gerektiğini söyledi.
 
Ancak Kerry-Hammond ortak basın açıklamasından sonra ABD yönetim kademelerinin günlük basın toplantılarında Kerry’nin yaklaşımından daha farklı açıklamalar geldi.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “bu konuyu şu anda değerlendirmediklerini” söylerken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, tampon bölge konusunun “değerlendirdikleri bir askeri seçenek olarak şu anda masada bulunmadığını” bildirdi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de “Şu anda bunun (tampon bölge) uygulanmasını düşünmesek de bu, diğer ülkelerin getirdikleri bir fikir ve önerileri tartışmaya devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hiçbir zaman (tampon bölge fikrini) göz ardı etmedik. Şu anda sadece bunu hayata geçirmeyi düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.
 
Psaki, Kerry’nin tampon bölge için “araştırmaya ve yakından incelemeye değer” sözleriyle ilgili de “Biz konuyu tartışmaya açığız, partner ve müttefiklerimizi dinlemeye açığız. ABD’nin baş diplomatı olarak bu Kerry’nin görevi. Ancak bu, ABD’nin bu konudaki politikasının değiştiği anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD yönetiminden gelen farklı açıklamalar, ABD’nin tampon bölge uygulamasını müttefikleriyle tartışmaya hazır olduğunu ancak uygulama konusunun masada bulunmadığını gösteriyor.

aa


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,901 µs