En Sıcak Konular

'Şu anda hayata geçirmeyi düşünmüyoruz'

9 Ekim 2014 09:14 tsi
'Şu anda hayata geçirmeyi düşünmüyoruz' ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Kerry'nin sözlerine açıklama getirdi.

Tampon bölge konusunun Türkiye ve diğer ülkelerin zaman zaman dile getirdiği bir öneri olduğunu ifade eden Psaki, teklifi bu ülkelerde bu sure boyunca görüştüklerini ve bu konudaki görüşmelerin de devam ettiğini kaydederek, “Dolayısıyla, şu anda bunun (tampon bölge) uygulanmasını düşünmesek de bu, diğer ülkelerin getirdikleri bir dizi fikir ve önerileri tartışmaya devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.
 
Türkiye ile Irak ve Suriye’de ABD ve Türkiye’nin ortak hedeflerinin desteklenmesini sağlayacak eylemleri başlatmak ve tanımlamak için çalıştıklarını belirten Psaki, “Bir fikirleri olduğu zaman dile getiriyorlar ve biz de bunu konuşmaya açığız. Hiçbir zaman (tampon bölge fikrini) göz ardı etmedik. (Ama) şu anda sadece bunu hayata geçirmeyi düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.
 
Psaki, tampon bölgede güvenliğin sağlanması gibi birçok konunun incelenmesi gerektiğine işaret ederek, “Bunlar ele alınması kolay konular değil ama partner ve müttefiklerimizin fikirlerini dinlemekten mutlu oluruz” yorumunu yaptı.
 
"ABD’nin bu konudaki politikası değişmedi"
 
Sözcü Psaki, bu yaklaşımlarıyla, ABD yönetiminden “tampon bölge konusunda farklı birimlerden karışık mesajlar geldiği” yönündeki eleştirilere ise katılmadı. Bakan Kerry’nin tampon bölgenin uygulanmasındaki birçok zorluğa işaret ettiğini hatırlatan Psaki, şu anda tampon bölgeyi uygulamayı değerlendirmemelerinin nedenlerinden bazılarının da bu zorluklar olduğunu bildirdi.
 
Psaki, Kerry’nin tampon bölge için “araştırmaya değer, konuya yakından bakmaya değer” sözlerinin sorulması üzerine, “Biz konuyu tartışmaya açığız, partner ve müttefiklerimizi dinlemeye açığız. ABD’nin baş diplomatı olarak bu Kerry’nin görevi. Ancak bu, ABD’nin bu konudaki politikasının değiştiği anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.
 
"Türkiye'nin merkezi rol oynaması gerekli"
 
Başka bir soru üzerine Psaki, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve dünyadaki diğer ülkeler kadar ve belki de daha fazla IŞİD tehdidini hissettiğini belirterek, “Onların da odaklanması gereken kendi kaygıları var ve bu nedenle burada (koalisyonda) merkezi bir rol oynamaları gerekmesinin nedenlerinden biri bu” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye’nin yabancı savaşçıların önlenmesi, IŞİD’in finansal yapısı ile meşruluğunun ortadan kaldırılması çabaları gibi diğer konularda koalisyona katkıda bulunduğunu anımsatan Psaki, “(Şu anda) askeri anlamda daha çok ne yapabileceklerini konuşuyoruz” dedi.
 
Psaki, yurdun çeşitli kentlerinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere dair soru üzerine, “Protestolardaki çatışmalar nedeniyle hayatlarını kaybedenler olduğuna yönelik haberlerden kaygı duyuyoruz. Bu, bizim için çok kaygı verici. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de toplanma ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidale çağırıyoruz” diye konuştu.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de Suriye’de tampon bölge oluşturulma fikrinin şu anda üzerinde düşünülen bir şey olmadığını söyledi.
 
Earnest’a, günlük basın brifinginde, Suriye’de tampon bölge fikrine yönelik Washington’ın pozisyonu soruldu. Suriye’de yerinden edilen insanları korumak için bölgede oluşturulması tartışılan tampon bölgenin Türkiye tarafından birçok kez dile getirildiğini anımsatan Earnest, “Açıkçası Türklerle bunları görüşüyoruz. Bu, şu anda üzerinde düşünülen bir şey değil” ifadesini kullandı.
 
"ABD, Türkiye’nin bölgedeki çabalarından memnun mu veya Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesine yönelik giderek artan bir kızgınlık var mı" sorusunu ise Earnest, şöyle cevapladı:
 
"Türkiye parlamentosunun son günlerdeki askeri güç kullanılmasını yetkilendirmeye dönük oylamasından ve IŞİD’i Türkiye’nin ulusal güvenliğine büyük bir tehdit görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu, Türkiye’yi IŞİD’e karşı ABD’nin öncülüğündeki geniş uluslararası koalisyonla aynı çizgiye getirmiş oluyor. Buradaki soru şu; Türkiye’nin kendine özgü yeteneğini bu geniş uluslararası çabaya nasıl entegre edilebileceğidir. Bu çabaların koordinasyonu için ABD’deki doğru kişi emekli general John Allen. Türkiye’nin bu yeteneklerini kapsamlı uluslararası koalisyonla nasıl bütünleştirilebileceğine ilişkin Türk liderlerle görüşmek üzere kendisi yarın Ankara’ya gidiyor."

aa



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs