En Sıcak Konular

Washington Post'tan flaş iddia!

9 Ekim 2014 08:29 tsi
Washington Post'tan flaş iddia! ABD ve koalisyon uçakları Suriye'de IŞİD'e karşı şimdiye kadarki en şiddetli hava operasyonunu düzenledi. Washington Post'a göre hava saldırılarının artırılmasının arkasında Türkiye'nin talebi var.

IŞİD'in haftalardır ele geçirmeye çalıştığı Suriye'deki Kobani kenti çevresinde durdurulduğu açıklandı. IŞİD militanları 16 Eylül'den bu yana kuşattıkları kentin merkezine doğru önceki gün girmeye başlamıştı. 200 binden fazla Kürt'ün Türkiye'ye kaçtığı kentin özellikle doğu ve güneybatısında IŞİD militanları PYD güçlerine karşı üstünlük sağlamıştı. Bu gelişmelerin ardından birçok haber kaynağı kentin düşmesinin an meselesi olduğunu duyurmuştu.

TALEP TÜRKİYE'DEN

Ancak ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon önceki gece Kobani çevresine yönelik büyük bir hava operasyonu başlattı. Son hava saldırılarının koalisyonun Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik 22 Eylül'de başlattığı operasyonun en şiddetlisi olduğu açıklandı. ABD basını koalisyonun Kobani çevresine yönelik hava operasyonunu artırmasının arkasında özellikle Türkiye'den gelen taleplerin olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "Hükümetimiz ve ilgili birimlerimiz geç saatlere kadar ABD'li yetkililerle her düzeyde temasta bulunarak bir an önce daha aktif ve etkili bir şekilde hava bombardımanına hız verilmesi gerekliliğini vurgulamışlardır" sözünü hatırlatan Washinton Post gazetesi "Türkiye'nin yardım talebi üzerine Kobani'deki hava saldırıları artırıldı" dedi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin, Suriye ve Irak'ta, terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik 14 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini bildirdi.

SALDIRILAR SÜRECEK

CENTCOM'un açıklamasına göre, IŞİD'in Suriye'deki hedeflerine, bombardıman, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla dokuz saldırı gerçekleştiren ABD ordusu ve koalisyon güçleri, savaş uçakları ve insansız hava araçları kullanarak örgütün Irak'taki hedeflerine beş saldırı düzenledi. Kobani'deki Kürt yetkililer, gerçekleştirilen hava saldırıları sayesinde IŞİD'in kentin merkezine doğru ilerleyişinin dün itibariyle durduğunu açıkladı. ABD operasyonların süreceğini açıklarken, koalisyona ait uçaklar da Kobani semalarında görüntülendi.

FRANSA'DAN FıRKATEYN

Öte yandan Kanada parlamentosu, 6 ay boyunca Irak'ta hava saldırısı yürütme konusunda orduya izin verdi. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Iraklı askerlere ateş açan IŞİD militanları etkisiz hale getirildi" denildi. Açıklamada iki tornado jetinin önceki gece Irak'ta IŞİD'i hedef aldığı bildirildi. Fransa'nın ise IŞİD ile Irak'ta mücadele edilmesi için göndermeyi kararlaştırdığı fırkateyn Toulon deniz üssünden hareket etti.

IŞİD MERKEZDEN ÇEKİLDİ PYD KARŞI ATAK BAŞLATTI

Kobani'yi kuşatan ve sayıları 2 bin ila 9 bin arasında değiştiği söylenen IŞİD militanlarının ilerleyişlerinin durdurulmasının ardından gün içerisinde PYD güçlerinin karşı atak başlattığı bilgisi geldi. Reuters'a konuşan Kobani bölgesi Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan, IŞİD'in kente giriş noktalarından geriye doğru çekildiğini aktardı. Nassan ayrıca yaşananları "IŞİD'in bölgeden tamamen geri çekilmesinin başlangıcı" olarak yorumladı. Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu İbrahim ise terör örgütü IŞİD'in, Kobani merkez ve çevresinde kurulan bubi tuzakları sayesinde geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

412 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bölgeden haber aktaran Kürt gazeteci Mustafa Ebdi ise sosyal medya üzerinden "Kobani'nin güneydoğusundaki Maktala mahallesi, IŞİD militanlarının cesetleriyle dolu" cümlesini paylaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHR) yetkilileri kentteki çatışmalarda 3 haftada 412 kişinin öldüğünü duyurdu. SNHR'nin verdiği bilgilere göre kentte en yoğun çatışmalar Kaniya Kurda mahallesinde devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu'nun da Kobani kentinde PYD güçleriyle ortak operasyon birimini oluşturarak IŞİD'e karşı mücadele verdiği bildirildi. Irak'ın Salahaddin kentinde ise IŞİD militanı 22 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

"TAMPON BÖLGE İNCELENEBİLİR"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiliz meslektaşı Philip Hammond ile dün biraraya geldi. İki bakan Türkiye'nin önerdiği Suriye'de tampon bölge önerisinin uygulanabilirliğini incelemek gerektiğini ve bu seçeneği göz ardı etmediklerini söyledi.

"TÜRKİYE'YE SALDIRAMAZLAR"

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABC News kanalına konuştu. Dempsey, "Korkarım ki Kobani düşecek. Türk mevkidaşım sınırda IŞİD'in Türkiye'ye sızma ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi. Ancak IŞİD de zaten Türkiye'ye saldırmayacak kadar akıllı" dedi.

Akşam







Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs