En Sıcak Konular

Afrika ülkeleri güçlerini birleştiriyor

8 Ekim 2014 18:19 tsi
Afrika ülkeleri, Boko Haram örgütüyle mücadele etmek için anlaşmaya vardı.

Afrika kıtasındaki beş ülke, yaptığı kanlı eylemlerle adından sık sık söz ettiren Boko Haram örgütüne karşı güçlerini birleştiriyor.
 
Nijer, Nijerya, Çad, Benin ve Kamerun, Nijerya'nın başkenti Niamey'de yapılan toplantının ardından Boko Haram örgütüyle mücadele etmek için ortak güç oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.
 
Toplantıya Nijer Cumhurbaşkanı Mahammedo Issoufou, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Çad Cumhurbaşkanı Idris Deby ve Kamerun Savunma Bakanı Edagar Alain Mebe Ngo'o katılırken, Benin Cumhurbaşkanı Yayi Boni ise toplantıda "özel konuk" olarak hazır bulundu.
 
Söz konusu ülkelerin liderleri mayıs ayında Boko Haram ile mücadele için oluşturulan geniş kapsamlı strateji çerçevesinde Nijerya'ya 700 askerden oluşan ortak güç konuşlandırılmasına karar vermişti.
 
Bugünkü toplantıda ise Çad Gölü Havzası Komisyonu üyelerince söz verilen sayıdaki askerin 1 Kasım'dan itibaren konuşlandırılması konusunda varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.
 
Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, ilgili ülkelerin liderleri, Boko Haram örgütünce Nijerya ve komşu ülkelerdeki sivillere ve güvenlik güçlerine karşı düzenlenen "sonu gelmez kanlı terör eylemlerinden duydukları üzüntüyü" dile getirdi.
 
Bildiride ayrıca söz konusu beş ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarından, Boko Haram örgütüne karşı yürütülecek mücadelenin yasal çerçevesini oluşturacak karar tasarısını hazırlamak ve BM Güvenlik Konseyi ve Afrika Birliği'ne sunmak üzere "derhal bir araya gelmeleri" istendi.
 
Nijerya'da düzenlediği kanlı eylemlerle tanınan Boko Haram örgütü, birkaç kez de komşu Kamerun'da saldırılar düzenlemişti.

trthaber


Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,600 µs