En Sıcak Konular

Siyasi anlaşmazlıklar dini çatışmaya dönüştürülmesin

8 Ekim 2014 17:21 tsi
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail'i siyasi anlaşmazlıkları dini çatışmaya dönüştürmemesi konusunda uyardı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail'i siyasi anlaşmazlıkları dini çatışmaya dönüştürmemesi konusunda uyardı.

Abbas, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik bugünkü ihlalinin ardından Filistin devlet televizyonu PSC'ye yaptığı açıklamada, yaşananlara tepki göstererek, "İsrail'in Mescid-i Aksa ve İbrahim Camisi'ne yönelik uygulamalarını kabul etmeyeceğiz" dedi.

İsrail'i uygulamasının sonuçları konusunda uyaran Abbas, "Dinin siyasi çekişme aracı olarak kullanılması ve bunun dini çatışmaya dönüştürülmesinin tehlikesini bizim gibi dünya da biliyor. Bu nedenle herkes çevremizde olanları bilmeli ve İsrail buna dikkat etmeli. Bu adımların kendisi ve başkaları için tehlikeli olduğunu anlamalı" diye konuştu.

İsrail'in "istediklerini oldu bittiye getirmek için" her gün Mescid-i Aksa'ya girmeye çalıştığını ifade eden Abbas, "İsrail'in istediği yalan, hayali ve tarihin tahrif edilmesiyle yarattığı, 'burada kendisinin de payı olduğu' bahanesiyle Mescid-i Aksa'nın zamansal ve mekansal bölünmesi... Bunu hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Sessiz kalmamız mümkün değil"

İsrail Turizm Bakanlığının Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya, El-Meğaribe kapısının yanı sıra ikinci bir kapıdan da girebilmesi için çalışmalar yaptığına yönelik haberlere de değinen Abbas, "İsrail'in Yahudi yerleşimciler ve radikallerin Mescid-i Aksa'ya girişini kolaylaştırılması için özel bir kapı açmasına karşı sessiz kalmamız mümkün değil" dedi.

İsrail'in ihlallerine karşı İslam dünyasının gerekli adımları atması için Ürdün ve "Kudüs komitesi başkanı" Fas'la sürekli iletişim halinde olduklarını aktaran Abbas, ayrıca bu adımları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Filistin halkı sessiz kalmayacak. Her gün çatışmalar oluyor ve Filistinliler yaralanıyor. Yaralananlar ve halkımızın diğer fertleri İsrail'in tacizlerini sonlandırmak için mücadeleden vazgeçmeyecek."

İsrail polisinin, Yahudi yerleşimcilerin sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'ya girmesi için ibadet eden Müslümanları alandan çıkarmaya çalışması gerginliğe neden olmuştu. Müdahale sırasında iki taraftan da yaralananlar olduğu açıklanmıştı.

Öte yandan Halil Vakıflar Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in "Sukot (Arş) Bayramı kutlamaları çerçevesinde Yahudilerin buraya girmesi için gelecek pazar ve pazartesi günleri Müslümanların İbrahim Camisi'ne girmesine izin verilmeyeceği belirtilmişti.

AA



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs