En Sıcak Konular

GAP ''enerji üssü'' olacak

8 Ekim 2014 12:09 tsi
GAP ''enerji üssü'' olacak
Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil, yenilenebilir enerjide biyokütle ile güneşe yoğunlaştıklarını ve bölgenin “enerji üssü” olarak anılacağını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yenilenebilir enerjide biyokütle ile güneşe yoğunlaştıklarını ve bölgenin “enerji üssü” olarak anılacağını söyledi.
 
Karahocagil, AA muhabirinin GAP bölgesindeki enerji projelerine ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Karahocagil, Türkiye’nin enerji ithalatı sebebiyle 60 milyar dolarlık cari açık verdiğini anımsatarak,  “Enerjiyi istediğimizde bulamayacağımız zamanlar da gelecek. GAP bölgesindeki enerji projeleri, Türkiye’nin geleceği ve enerji ihtiyacı için bir cevap, bir hazırlıktır” dedi.
 
GAP’ın sulama projesi olarak başladığını, ancak 1980’li yılların sonunda bölgesel kalkınma projesine dönüştürüldüğünü aktaran Karahocagil, GAP bölgesinde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali bulunduğunu ifade etti. Karahocagil, bu tesislerden 27 milyar kilovatsaat elektrik üretimi öngörüldüğünü ve bunun 20 milyar kilovatsaatine ulaşıldığını söyledi.
 
Ilısu ve Cizre barajı projeleri ile GAP’ın hidroelektrik kısmının sona ermiş olacağını aktaran Karahocagil, diğer yenilenebilir kaynaklara da ağırlık verileceğini ve bölgenin bir "enerji üssü" olarak anılacağını belirtti.
 
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile ortak yürütülen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi’ne değinen Karahocagil, “Bölgenin rekabet  gücünü araştırdık ve yenilenebilir enerji, organik tarım alanlarında ve turizmde dünya ölçeğinde rekabet edebileceğini tespit ettik. Asıl olarak güneşe ve  biyokütleye yoğunlaştık. Bunları yaparken de enerji verimliliğini de göz ardı etmedik. Çünkü özellikle tasarruf etmemiz lazım, sonra üretmemiz lazım ve böylece yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projesi ortaya çıktı” diye konuştu.
 
Tarımsal sulamada 4 ayrı proje
 
Tarımsal sulamada güneş enerjisinin kullanılması için dört ayrı proje geliştirdiklerini ifade eden Karahocagil, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bu projelerin karakteristikleri ayrı. Birisi derin kuyu sulama projesi, birisi gride bağlı uygulama, diğeri küçük serada uygulama. Şimdi 4 ayrı karakterde pilot projelerimizi uygulayıp ne yapmamız gerektiğine karar vereceğiz, destekleri de buna göre belirleyeceğiz.”
 
Biyokütle potansiyelinde 7 kat artış
 
Sulama projelerinin 2018'de 1 milyon hektarı aşmasının beklendiğine işaret eden Karahocagil, şunları kaydetti:
 
“Bu 10 milyon dönüm demek. Bu bölgenin sulanabilir alanlarının yüzde 70’i, tarım yapılabilen alanların da üçte biri. Bu gerçekleştikten sonra doğacak üretim gücünün biyokütleye çok ciddi bir katkısı olacak. Üretimdeki 7 kat artış, biyokütle atığında da 7 kat artış demek. Buna hazırlıklı olmak istiyoruz.”
 
Biyokütle santralleri için fizibilite ve teknik destek sağladıklarını  ve gelecek sene kalkınma ajansları ile hibe programları yapacaklarını dile getiren Karahocagil,  özellikle tarımla hayvancılığı birlikte yapan üreticilerin çok büyük şanslarının olduğunu belirtti.
 
Karahocagil, tarım üreticilerinin biyokütle ile ürün dışı artığı kullanarak elektrik ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ve bu nedenle biyokütle ile çok karlı olabileceklerini vurguladı.

aa


Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs