En Sıcak Konular

''Tuzağa düşmemek lazım''

8 Ekim 2014 12:06 tsi
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Uçum, "Ortadoğu'da sürekli savaş ve kaos isteyen, savaştan beslenen sermayenin tuzağına düşmemek lazım" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Mehmet Uçum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin, sağduyu çağrısında bulunarak, Türkiye'nin çözüm sürecine zarar verecek hiçbir adımın atılmaması gerektiğini söyledi.
 
Çözüm sürecinin sadece Türkiye'ye ait bir Kürt sorununun çözüm süreci olmadığını aynı zamanda bölgeye ilişkin de demokrasi ve hukuk eksenli önemli bir strateji olduğunun altını çizen Uçum, "O yüzden bölgedeki Kürtlerin sorunlarının çözümü bakımında da Türkiye'deki çözüm sürecinin başarıya ulaşması son derece önemlidir. Onun için bu konuda dikkatli olması lazım tarafların. Çok özenli davranmaları gerekiyor" diye konuştu.
 
Uçum, "Türkiye'de artık herkesin şunu bilmesi lazım; Türkiye'deki Kürt sorunun çözümü sadece demokratik siyaset üzerinden yapılacaklarla olur. Türkiye bakımından yeniden şiddeti, askeri yöntemleri gündeme getirmek Türkiye toplumuna ciddi zarar verir. Sadece Türkiye'nin yurttaşı olan Kürtlere değil, Türkiye'nin bütün yurttaşlarına zarar verir. Bu zarar sadece Türkiye sınırları içerisinde kalmaz, bölgede de yıkıcı etkileri olur" dedi.
 
"Uluslararası koalisyonun devreye girmesi için zorlamak gerekir"
 
Demokratik siyaset dışındaki hiçbir yöntemin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Uçum, "Bölge dışında ise Türkiye tezkere çerçevesinde hem IŞİD'e karşı hem Esed rejimine karşı uluslararası koalisyon içerisinde de yer alarak belli tutumlar olacaktır, aktif olacaktır. Dolasıyla Türkiye'nin bu sürecine bölgedeki sorunların çözümü bakımından destek vermek gerekiyor. Koridor açılması talep ediliyordu, koridor açıldı. Kobani ile ilgili her türlü yardım imkanı sağlanıyor, Türkiye'de tedavileri sağlanıyor" şeklinde konuştu.
 
Türkiye'nin, mülteci de kabul ettiğine değinen Uçum, "Türkiye'nin şu anda tek başına gidip silahla müdahale etmesi büyük bir yanlış olur. Bunu da Türkiye'den beklemek haksızlık. O yüzden uluslararası koalisyonun devreye girmesi için zorlamak gerekir" ifadelerini kullandı.
 
"Tuzağa düşmemek lazım"
 
"Vatandaş, hükümet karşıtı eylem üzerinden değil tam tersine uluslararası koalisyonu harekete geçirecek talepler üzerinden demokratik tepkisini ortaya koymalı" diyen Uçum, şunları kaydetti:
 
"Yani Türkiye'deki HDP tabanı olan Kürtler de hükümetle doğal ittifak içerisinde olduğunun farkında olmalı. HDP de böyle görmeli PKK da böyle görmeli. Yani Türkiye'de devlet şu anda bölgedeki Kürtlerin karşısındaki bir güç değil, bölgedeki Kürtlerin sorunlarını çözmeye çalışan, onlarla birlikte hareket eden bir güç olarak görülmeli. Aksi takdirde sorunun çözümü için irade gösteren taraflar arasında çatışma çıkar ki bu zaten bazı uluslararası güçlerin istediği bir şeydir. Bu tuzağa düşmemek lazım. Ortadoğu'da sürekli savaş ve kaos isteyen güçler ki bunlar silah tekelleri, petrol tekelleri gibi savaştan beslenen sermayedir. Bunların tuzağına düşmemek lazım. Onlar zaten Kürt sorunun çözümünde Türkiye'de tarafları arasında husumet, çatışma çıkarmaya çalışan bir strateji güdüyorlar. Dolasıyla bu oyuna gelmemek gerekiyor."

aa
 

Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs