En Sıcak Konular

Gerçek Hat!

8 Ekim 2014 11:25 tsi
Gerçek Hat! Ses çok çıkıyor çünkü ayağına bastınız!

iyibilgi Ankara

Kuzey Suriye'nin Akdeniz'e uzanan önemli bir ayağı olan Kobani'nin kopardığı gürültünün bu denli büyük olmasının sebebi büyük denklemin coğrafi kilit taşlarından birini oluşturması. Başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin kafasındaki yeri ise, Türkiye'nin askeri güçle oyuna katılmasının manivelası olması.

Bu yüzden Washington sürekli biçimde, "tampon, güvenli veya uçuşa yasak bölge yok" derken, Türkiye, "bunlar olmadan TSK'nin, üstelik TBMM tarafından yetkilendirilmiş Türk ordusunun yerinden kıpırdaması mümkün değil" diyor.

Kıbrıs-Güneydoğu hattı

Kobani'nin IŞİD tarafından ele geçirilmesi ihtimali yükseldikçe Akdeniz hattının tüm noktalarından yükselen sesler bunun işareti! Yani Türkiye'ye mesaj. Kıbrıs'ta ABD'nin baskısı ve özellikle taze özür dilemiş olan Başkan Yardımcısı Biden'in bizatihi çözmeye çalıştığı Kıbrıs'ta tam da müzakere süreci anlamlı bir aşamaya ilerlerken Rum kesiminin masadan kalkması bunun işareti.

Terör örgütü PKK'nın siyasi ve sokaktaki uzantıları açısından bu eylemler, yani sözde "IŞİD'i protesto eylemleri" geçmişteki benzer suçlarından daha farklı! Bu sefer aleni biçimde Türkiye dışındaki "beklentilerini ve hayallerini" de ortaya koyuyor. Üstelik bunu Erbil'in hilafına da yaparak!

Türkiye'nin özgür basını!

Kimi köşe yazarları, akademisyen ve "entelektüeller" ise konuyu IŞİD ve PKK arasında bir tür tehlike kıyası yaparak ele alıyorlar ve Ankara'yı vitrinde IŞİD'e karşı teşvik ederken aslında PKK'ya doğru itmeye çalışıyorlar. Üstelik Ankara her ikisini de mücadele edilmesi gereken ve mücadele edilen iki eşit terör örgütü ilan etmişken! Elbette bu savununun en büyük "iyi niyet" kamuflajı "çözüm süreci". bu ağızlardan duyulan, "aman çözüm süreci bozulmasın" söyleminin Türkçesi, siz Ortadoğu'da gerekeni yapmazsanız, "çözüm süreci ölür". Yani "barış" ölür! Bu "özgür" duruşun da genel Batı penceresinin tam göbeğine düştüğü iyi anlaşıldığında Ankara'nın kurduğu savunma hattının ne kadar iyi olduğu görülebilir.

ABD'nin dikkat edilmesi gereken dikkati

Washington bu manada Türkiye ile zıt görünen pozisyonun kriz üretmemesi için çok özenli davranıyor. Biden'in Erdoğan'dan alelacele özür dilemesi elbette buna örnek gösterilebilir ama özellikle Beyaz Saray ve Dışişleri sözcülerinin üzerlerine yağmur gibi gelen "Türkiye ne yapacak" sorularına bıkmadan ve sinirlenmeden, "biz görüşüyoruz, bir yol buluruz, sorun yok" karşılamaları son zamanlarda sık rastlanmayan bir tekrara işaret ediyor.

Nedeni üzerinde düşünüldüğünde aynı yönde pek çok fikir var; bölgedeki sorunun çözülmesi için Ankara'nın desteğini kaybetmek ABD için kötü olur! Bu da doğru ama tersine bir soru da akılda tutulmalı; şu an Ankara'nın desteği ne ki? Sözün özü, ABD "zaman" üzerine de oynuyor ve şu anki statükoyu korumaya da çalışıyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs