En Sıcak Konular

HDP geri adım atacak mı? Sebahat Tuncel açıkladı!

8 Ekim 2014 11:00 tsi
HDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel yaşanan gelişmeleri değerlendirdi

İki gündür devam eden Kobani'ye destek eylemlerinde 14 kişi yaşamını yitirdi. 5 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Peki HDP, sokağa çıkma çağrısından vazgeçecek mi, Kobani'de neler oluyor?

HDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, tüm bu yaşananlardan ve ölümlerden hükumeti sorumlu tuttu. "AKP hükumeti prtaikte IŞİD'e destek veriyor" diyen Tuncel, yaptıkları sokak eylemleri çağrısından vazgeçmeyeceklerini "Susmak onaylamaktır" sözleriyle dile getirdi.

İşte Sebahat Tuncel'in İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a yaptığı açıklamalar...

ÖLÜMLERDEN AKP HÜKUMETİ SORUMLUDUR

AKP hükumetinin Kobani konusundaki yaklaşımları, politikası bugün yaşananları beraberinde getirmiştir, tüm bu yaşananlardan, ölümlerden AKP hükumeti sorumludur. Çok uzun süredir yaptığımız görüşmelerde AKP hükumetine önerilerimizi ve uyarılarımızı ifade ettik. Özellikle Kobani ve Rojava Kürdistanı konusundaki politikalarının yanlış olduğunu, Kürtlerle savaşmayı çatışmayı değil, gerçekten Kürtlerle iyi ilişkiler kurarak Kürt halkının özgürlüklerinden yana tavır almasının Türkiye'nin çıkarına olduğunu hep söyledik. Salih Müslim de dikkat ederseniz açıklamalrında hep bu konuya dikkat çekiyor ama hükumet bunları yapmak yerine IŞİD'i destekledi.

İNSANLARI ÖFKELENDİRDİLER

Söylemde IŞİD'i desteklemiyoruz dese de, pratikte sınırlarını IŞİD'e açmasıyla bunu gösterdi. Bunun dışında tren hattından IŞİD'e sağlanan silah desteği gibi çok ciddi iddialar var. AKP hükumetinin bunlarla ilgili olarak toplumu ikna edecek hiçbir açıklaması olmadı. Kaldı ki Cumhurbaşkanı ve bazı bakanların yaptıkları "Biz IŞİD'le PKK'yı aynı görüyoruz" gibi söylemleri insanları öfkelendirdi. Dün aslında ortaya çıkan durum bu.

Şimdi AKP hükumeti 90'lı yılların politikasını, sokağa çıkma yasağını uyguluyor. Bununla sorun çözülmez. AKP hükumetinin yapması gereken şey, sokağa çıkan halkı baskılamak ve devlet şiddeti uygulamak değil, aksine Kürt sorununun çözümü konusunda hem de Kobani politikası konusunda değişmesi gerekiyor, yarın çok geç olabilir.

AKP IŞİD'İN YANINDA YER ALIYOR

Kobani'deki gelişmeler Türkiye'yi ve Türkiye'de yaşayan Kürtleri de çok yakından ilgilendiren bir durum haline gelmiştir. Biz HDP olarak hep söyledk; Ortadoğu'fda barış, Kürdistan'da barış, dünyada barış bizim temel talebimiz. Barış, Kürt halkının kendi kendini yönetmesi ile alakalı bir durum. Kendi dilini, kendi kimliğini, kültürünün kabul edilmesi ve bu hakkın Kürt halkına verilmesiyle barış olur.

Bu konuda bir formulasyon da vardı; Demokratik özerk Kürdistan, demokratik cumhuriyet. Bu, Suriye için de Türkiye için de yürütülen bir politikadır. O yüzden bu süreç, çatışma, savaşla değil müzakere ile yürütülebilir. Ama bugün müzakere koşullarını tehdit eden en büyük şey, eli kanlı IŞİD örgütüdür. IŞİD sadece Kürtlere değil bütün insanlığa karşı suç işliyor. AKP hükumeti de ne yazık ki insanlığa karşı suç işleyen bu örgütün yanında yer alıyor.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SADECE İZLEDİ

Dün sokağa çıkan insanlara karşı, Hüdaparlıların halka ateş açması ve özellikle İstanbul'da faşist grupların HDPlilere yönelik saldırıları ve parti binalarımızı işgal etmeleri AKP hükumetinin politikasının bir yansımasıdır, bu yol çıkar bir yol değildir, bu yol Türkiye'yi daha korkunç bir noktaya götürür. AKP'nin halkları karşı karşıya getiren, birbiriyle çatıştıran politikasından vazgeçmesi gerekir. Biz bunları 12 Eylül'de de gördük, Türkiye'nin geçmişine baktığınızda benzer olayları görmek mümkün. Dün, saatlerce ilçe binamıza girmeye ve yakmaya çalıştılar, güvenlik görevlileri sadece izledi ve hatta bazıları "Yaşasın IŞİD" diyerek tepki gösterdi. Bunların görüntüleri de var. Aslında tüm bunlar AKP hükumetinin nerede durduğunu da gösteriyor.

KOBANİ DÜŞMEYECEK

Kobani düşmeyecek, kobani'de büyük bir direniş var. Kürt halkı her yerde Kobani'yle dayanışma içerisinde, dünyanın her yerinde sokakta. Bu direnişin sonu mutlaka Kürt halkının kazanımıyla sonuçlanacak diye düşünüyorum. AKP hükumeti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Kobani'nin düşmesini istiyor. Cumhurbaşkanı'nın dün yaptığı konuşmanın özü, Kobani'nin düşmesine yöneliktir. Ama şunu unutmamaları gerekir; Kobani düşerse Türkiye'de ne çözüm süreci kalır ne de huzur kalır. Kobani'nin düşmesi, savaşın Türkiye'ye yayılması anlamına gelir. Bir ülkenin Cumhurbaşkanının yapması gereken şey, kendi sınırında cereyan eden bu konuya, "Kobani düştü, düşüyor" diye bir sevinç havasına bürünmekten ziyade, bundan kaygılanıp bunun tedbirlerini almak olmalıydı. Bazı cümleler bu kadar kolay sarfedilmemeliydi. AKP hükumetinin ve devlet yetkililerin daha sorumlu olması gerektiğini düşünüyorum.

SUSMAK ONAYLAMAKTIR, SUSMAYACAĞIZ

Bizim sokak eylemleri çağrımız geçerlidir. Kobani'deki bu IŞİD kuşatması kırılana kadar, Kobani'de çatışma sona erene kadar sokaklarda sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Çünkü bir halka dayatılan bir soykırım var, buna karşı ses çıkarmamak insanlıktan vazgeçmek anlamına gelir. Dolayısıyla biz sokakta olmaya, ses çıkarmaya, bu katliamcı terör örgütüne karşı haykırmaya devam edeceğiz. Susmak onaylamaktır, kimse bizden susmamızı beklemesin.

Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,859 µs