En Sıcak Konular

IŞİD bahanesiyle Avrupa'da da gösteri yaptılar

7 Ekim 2014 20:13 tsi
Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırısı, Avrupa'nın bazı ülkelerinde protesto edildi. Eylemlerde zaman zaman şiddet olayları da yaşandı.

İsviçre'de Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK sempatizanı, Suriye'nin Kobani bölgesindeki çatışmaları protesto ederek gösteri yaptı.
 
Ellerinde PKK bayrakları ve terör örgütü elebaşının posterlerini taşıyan gruptakiler, protesto içerikli basın açıklaması yaptı. Gruptakilerden yaklaşık 10 kişilik bir grup açıklamanın ardından, BM binasının demir parmaklıklarının üzerinden atlayarak, üye devletlerin bayraklarının bulunduğu bölüme girdi. Buradaki Türk Bayrağı'nı indirmek isteyen terör örgütü yandaşları, BM güvenlik görevlileri tarafından engellendi.
 
Avusturya
 
Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinin başkenti Bregenz'de maskeli bir grubun, Türkiye'nin Bregenz Başkonsolosluğuna saldırı düzenlediği bildirildi. IŞİD'in Halep'e bağlı Kobani'ye (Ayn el Arap) girmesini protesto eden grup, gece saatlerinde Bregenz sokaklarında izinsiz gösteri yaptı. Ellerinde IŞİD'e tepki gösteren pankartlar taşıyan grup, terör örgütü PKK lehine slogan attı. Yaklaşık 50 kişiden oluşan ve yüzleri maskeli grup, taşlarla Başkonsolosluk binasına saldırdı. Saldırıda binanın bazı pencereleri kırıldı. Saldırının ardından olay yerine gelen polis, göstericileri dağıttı.
 
Belçika
 
Belçika'da ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını protesto etmek için AP'ye zorla giren eylemcilerin temsilcilerini kabul etti. Schulz, yaptığı yazılı açıklamada, "Taleplerini ve şikayetlerini dinlemek için Kürt protestocuların temsilcileriyle görüşme kararı aldım ve eylemlerini barışçıl şekilde sonlandırmaları gerektiği konusunda ısrarcı oldum. Taleplerini bu şekilde dile getirmemeleri gerektiğini vurgulamakla birlikte Kobani başta olmak üzere Suriye ve Irak'taki sivillerin durumuyla ilgili endişelerini bütünüyle paylaştım" ifadesini kullandı.
 
AP önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, birkaç saatlik oturma eyleminin ardından içeri yönelirken polis müdahil olmadı ve AP güvenliğinin protestocuları durdurma çabası yetersiz kaldı. Parlamentonun üçüncü katındaki salona çıkan grup üyeleri, 40 dakika kadar süren oturma eyleminin ardından binadan ayrıldılar.
 
Fransa
 
Fransa'da da IŞİD'in Kobani saldırıları protesto eden bir grup, Türkiye’nin Marsilya Başkonsolosluğuna sabah saatlerinde molotofkokteylli saldırı düzenledi. Konsolosluk binasına 4 molotofkokteyli atıldı. Akşam saatlerinde ise  bir grup saldırgan, konsolosluğa zorla girmeye çalıştı. AA muhabirinin Marsilya Başkonsolosuğu yetkililerinden edindiği bilgiye göre, sayıları 20 civarında olduğu belirtilen saldırganlara ilk müdahaleyi konsolosluk güvenlik güçleri yaptı. Fransız güvenlik güçlerinin ise saldırganlara müdahale etmediği gözlendi.
 
Binadan içeri giremeyen saldırganlar, taş ve tuğlarla konsolosluk binasının camlarını kırdığı ve içerideki eşyalara zarar verdiği bildirildi. Son saldırının ardından Marsilya Başkonsolosluğu, valiliğe başvurarak güvenlik önlemlerinin artırılmasını istedi. Marsilya kentinde, son üç gündür bazı Kürt gruplar, IŞİD’ın Kobani’deki saldırılarına müdahale edilmemesini gerekçe gösteri eylemleri düzenliyor.
 
Başkent Paris'te ise Charles de Gaule Havaalanında dün gece toplanan Kürt kökenli bir grup Avrupadan cihada gidenlere izin verilmesini kınadı. Avrupalı savaşçıları Paris Havaalanı'nı kullanmasını protesto eden grup adına konuşan Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu üyesi Yekbun Eksen, Kobani'de saldırıya uğrayanlar için insani ve askeri yardım gönderilmesini istedi. Öte yandan Fransa Komünist Partisi (PCF), bu akşam Kobani ve Fransa'da yaşayan Kürtler için destek gösterisi düzenleyeceğini duyurdu.
 
Danimarka
 
IŞİD'in Türkiye sınırındaki Kobani şehrine saldırısı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da protesto edildi. IŞİD'in dün doğudan Kobani'ye girdiği haberlerinin ardından bir grup gece saatlerinde Kopenhag Havaalanı'nda oturma eylemi yaptı. Gelen yolcu kısmında toplanan eylemciler, IŞİD aleyhine slogan atarak Kobani'ye destek afişleri taşıdı. Polisin gösteriye son verilmesi uyarısına rağmen bir süre dağılmayan grup daha sonra olaysız dağıldı.
 
Öte yandan Danimarka Parlamentosu'nun yeni yasama yılı nedeniyle açılış merasimi yaptığı öğle saatlerinde parlamentonun bulunduğu Christiansborg Sarayı önünde toplanan bir grup, kaldırım ve çevredeki yapılara YPG ve Kobani yazıları yazarak Türkiye aleyhine slogan attı. Güvenlik önlemi alan Danimarka polisi herhangi bir müdahalede bulunmadı.
 
İtalya
 
Roma'nın uluslararası havaalanı Fiumicino'da da IŞİD protesto edildi. Havaalanına giren gruptakilerin, "IŞİD'i, Kobani'deki katliamları durduracağız" şeklinde slogan attıkları belirtildi.
 
Havaalanındaki protesto sırasında gruptakiler ve güvenlik güçleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı, bölücü terör örgütü PKK'nın ve lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri taşıdığı gözlendi.

aa
 

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs