En Sıcak Konular

Cep telefonu mesajı 'hukuka uygun delil' sayıldı

7 Ekim 2014 12:24 tsi
Hırsızlık yapan personelin patronuna attığı, "Şikayetini al, bir hafta sonra laptopu alırsın" mesajı, emsal teşkil edecek bir yargı kararını beraberinde getirdi.

Yargıtay, iş yerinden hırsızlık yapan çalışanının, kendisini fark eden patrona gönderdiği cep telefonu mesajını, "hukuka uygun delil" saydı.
 
İstanbul'da çalıştığı kuaför salonundan laptop çalan personel, komşu dükkanın güvenlik kamerasınca görüntülendi.
 
Patronu olayı farkederek, çalışanından bilgisayarları geri getirmesini istedi ve şikayetçi oldu.
 
Olayı inkar eden çalışan, patronuna cep telefonundan "Şikayetini al, bir hafta sonra laptopu alırsın, almazsan da sen bilirsin, ben zaten bitmişim" şeklinde mesaj attı.
 
Cep telefonu mesajını tutanakla tespit ettiren patron, şikayetinden vazgeçmedi.
 
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık, hırsızlık suçundan hapis cezası aldı. Mahkeme, sanığın suçu kabul ettiğine ilişkin cep telefonu mesajını da hukuki delil kabul etti.
 
Kararı temyiz eden sanık avukatı ise temyiz gerekçeleri arasında, sanığın gönderdiği cep telefonu mesajının hukuka uygun delil olamayacağı da ileri sürüldü.
 
Dosyayı görüşen Yargıtay 13. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.
 
Kararda, öncelikle şikayetçinin cep telefonuna gönderilen mesaj delilinin hukuka aykırı delil olup olmadığının irdelenmesi gerektiği belirtildi.
 
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 132. ve devamı hükümleri uyarınca, haberleşmenin gizliliğini ihlalin suç olarak düzenlendiği hatırlatıldı.
 
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135. maddesi ve devam hükümleri uyarınca da şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla yaptığı iletişimin denetlenmesinin belli koşullara bağlandığı belirtilen kararda, aynı kanunun 206 ve 217/2. maddelerinde, "Yüklenen suç, hukuka uygun şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir" denildiği kaydedildi.
 
Kararda, şu tespitler yapıldı:
 
"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6/1, Anayasanın 36. ve TCK'nın 26/2. maddelerinde düzenlendiği üzere, hakkın kullanılması bir hukuka uygunluk nedenidir. İddia ve savunma hakkı da hukuka uygunluk nedeni çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir haktır. Bu itibarla, mesaj delili hukuka uygun kabul edilip diğer delillerle değerlendirildiğinde, kararda olduğu gibi suçun subuta erdiği sonucuna varılmıştır. Dosya ve duruşma tutunakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, atılı suçun sanık tarafından işlendiği kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır."

aa

 

Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs