En Sıcak Konular

Suruç'a tank duvarı

7 Ekim 2014 11:14 tsi
Suruç'a tank duvarı Sınıra yakın Kobani'de şiddetlenen çatışmalar nedeniyle TSK, önlemleri üst seviyeye çıkardı.

Sınır boyuna dizilen ve namlularını Kobani'ye çeviren Türk tankları, sınırda bir 'tank duvarı' oluşturdu. Bölgede bulunan askeri havaalanlarında da bazı uçaklar 'scramble' durumuna alındı.

Kobani'de IŞİD ile Kürt grupları arasında süren çatışmalar 3. haftasında şiddetlendi. Kentin güney ve doğu bölgelerinde şiddetli çarpışmalar yaşanıyor. Dün YPG'li bir kadın militan IŞİD hedeflerine intihar saldırısı düzenledi. YPG'ye göre bu saldırıda 74 IŞİD üyesi öldürüldü. IŞİD ise doğu cephesinde 4 katlı bir binaya bayrağını dikti.

HAVALANMAK İÇİN 5 DAKİKA YETECEK

Sınırda IŞİD tehdidine yönelik askeri teyakkuz üst seviyeye çıkarıldı. Genelkurmay'da kurulan harekat merkezinden, uydu aracılığıyla bölgedeki gelişmeler an be an takip ediliyor. Alınan veriler doğrultusunda bölgedeki birlikler bilgilendiriliyor. Sınırda adeta bir duvar oluşturan ve namlularını Kobani'ye çeviren tank taburu, teyakkuz halinde tutulurken askeri havaalanlarında bazı uçaklar 'scramble' (acil kalkış pozisyonunda bekleme) durumuna alındı. Konuyla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı'yla koordinasyon kuruldu. Savaş uçakları harekat emri verildiğinde, 5 dakika içinde havalanacak şekilde hazır bekletiliyor.

BİR EV VE BİR BAKKALA HAVAN DÜŞTÜ

3 haftadır devam eden çatışmalar, Türkiye sınırına 1 kilometreye kadar yaklaştı. Çatışmalarda IŞİD'in kullandığı havan topları dün de Türkiye tarafına düşmeye devam etti. Dün sınıra sıfır noktasında bulunan Mürşitpınar Köyü'nde bir ev daha bu topların hedefi oldu. Yusuf Çankaya'ya ait ev ile evin yanında bulunan İsmail Çankaya'ya ait bakkala isabet eden havan topu maddi hasara neden oldu. Köy önceki gün tahliye edildiği için can kaybı veya yaralı bulunmuyor. Güvenlik gerekçesiyle sınıra yakın bölgelere kimse alınmıyor.

IŞİD'E İNTİHAR SALDIRISI

Kobani'de devam eden savaşın şiddeti gün gün artıyor. YPG kaynakları, Kobani'ye hakim noktada bulunan Miştenur Tepesi'nde çatışmaların önceki geceden bu yana oldukça şiddetlendiğini bildirdi. IŞİD'in tepeyi 3 kez almaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı öne sürülüyor. YPG'ye bağlı bağlı Arin Mirkan adlı kadın militan IŞİD hedeflerine bir intihar saldırısı düzenledi. Bu saldırıda ölü ve yaralı sayısı hakkında net bir bilgi yok. YPG bu saldırıda 74 IŞİD mensubunun öldüğünü duyurdu.

AMBULANSLAR SINIRDA

Çatışmalarda iki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralının olduğu gelen haberler arasında. Kobani'den Türkiye'ye çok sayıda yaralı da ambulanslarla Suruç Devlet Hastanesi'ne taşınıyor. Hastane kaynakları çatışmaların başlamasından bu yana günde ortalama 15 yaralının Türkiye'ye getirildiğini bildirdi. Yaralılardan durumu ağır olanlar Şanlıurfa'ya naklediliyor. Çevre illerden de ambulansların takviye için gönderildiği ifade edilirken Ulusal Medikal Kurtarma'ya (UMKE) bağlı personel de bu çalışmada aktif rol üstlendi.

Namlular çevrildi

Sınırda konuşlandırılan çok sayıda tankın namlusu Kobani yönüne çevrilmiş vaziyette beklerken, tank mürettebatı da eller tetikte, gelecek emri bekliyor.

Türkiye vur-çekil yapar

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi Türkiye'nin Kobani'ye yönelik büyük çaplı bir askeri harekat düzenlemesini beklemediğini ancak sınıra yönelik bir tehdit durumunda 'vur-çekil' yöntemiyle bir harekata girişeceğini söyledi. Türkiye'nin ısrarcı olduğu uçuşa yasak bölge ve güvenlik alanının da Hama-Humus-İdlip ve Kürt bölgelerini içine alan geniş bir bölgeyi içerebileceğini ifade eden Tanrıverdi, 'Buralar ana yerleşim bölgeleri, Türkiye'ye yönelik ağırlıklı göç bu bölgelerden yaşandı. Eğer buralar güvenli bölge haline getirilirse mülteciler ülkelerine geri dönebilir' dedi. Yeni Şafak'a konuşan Tanrıverdi, 'Uçuşa yasak bölgeyi korumak için koalisyon uçakları kullanılabilir. Bunun koordinasyonunu da Türkiye yapar. Hükümetin duruma vakıf bir şekilde, büyük fotoğrafı görecek tarzda bir yaklaşımı var. Koalisyon içinde en şuurlu yolları Türkiye buluyor' ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak

Bu haber 1,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs