En Sıcak Konular

Almanya dev terör saldırısını önledi

6 Eylül 2007 17:20 tsi
Almanya dev terör saldırısını önledi ABD'nin Ramstein Hava Üssü ile Frankfurt Havaalanı'na terör saldırısına hazırlanan biri Türk üç kişi ele geçirildi. Teröristler Pakistan'da eğitim görmüş

Danimarka'da önceki gün aralarında bir Türk'ün de bulunduğu 8 El Kaide şüphelisinin yakalanmasından sonra dün de Almanya, biri Türk kökenli Alman vatandaşı, ikisi de din değiştirerek İslamiyete geçen 2 Alman olmak üzere 3 kişinin, ABD'nin Ramstein Hava Üssü ile uluslararası Frankfurt Havaalanı'na terör saldırısı düzenlemek üzereyken ele geçirildiğini açıkladı.
Alman Federal Savcı Monika Harms, önceki gün tutuklanan 3 terör zanlısının Pakistan'da terör kampında eğitim gördüklerini ve patlayıcı yapmak için toplam 730 kilo kapasiteli 12 bidon içerisinde hidrojen peroksit depoladıklarını bildirdi. Harms, "Çok büyük bir saldırıyı önledik" diye konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Bu olay terör tehlikelerinin soyut değil, gerçek olduğunu gösterdi" dedi. Angela Merkel'in partisinden milletvekili Wolfgang Bosbach de teröristlerin 11 Eylül saldırılarının yıldönümü dolayısıyla büyük bir saldırıyı kısa bir süre içinde gerçekleştirmeye hazırlandıklarını söyledi. Yetkililer, hidrojen peroksitle 700 kilo TNT'ye eşdeğer patlama gücü elde edilebileceğini kaydettiler.
Almanya Federal Suçla Mücadele Ofisi Başkanı Joerg Ziercke, "Teröristler başarabilseydi, Londra ve Madrid'de patlatılanlardan daha güçlü bombaya sahip olacaklardı" diye konuştu. Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung ise, "Almanya yakın bir tehlike atlattı" dedi.
Terör zanlılarından Alman asıllı olanların 22 ve 28, Türk kökenlinin de 29 yaşında olduğu açıklandı. Alman ZDF televizyonu İslama geçen Almanların Daniel S. ile Fritz G. olduğunu, Türk zanlının da Adem Y. olduğunu duyurdu. İşsiz olan ve işsizlik parası alan teröristlerin bir yıl önce Amerikan askeri tesislerini gözetlerken yetkililerce fark edildiği ve o zamandan beri izlendikleri belirtildi. 3 terör zanlısının Pakistan'da İslami Cihad Birliği adlı Sünni terör grubuna ait kampta eğitim gördükleri bildirildi.

Komando operasyonu

Teröristler, Orta Almanya'da bir yazlıkta yakalandı. Almanya'nın seçkin terörle mücadele gücü GSG-9 komandoları eve baskın düzenleyerek önce 2'sini ele geçirdi. Üçüncü terörist tuvalet penceresinden atlayarak kaçmaya çalıştı, ancak çevreyi kuşatan polis tarafından yakalandı.
Kuzey-Ren Vestfalya ve Hessen eyaleti sınırındaki Oberschledorn kentinde yakalanan zanlılar helikopterle Karlsruhe'ye götürülerek mahkemeye çıkarıldı. Teröristler tutuklanırken polisin Almanya çapında aramalar yaptığı bildirildi.

AB'den terör eleştirisi

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin terörle müçadelede ortak hareket etmedeki isteksizliğinden yakınıyor. Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen oturumda konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, Birlik genelinde terör saldırısı tehdidinin yüksek olduğunu söyledi.
Frattini, terörle mücadele konusunda gönül rahatlığıyla hareket edilecek ve savunma pozisyonunu düşürecek bir durum bulunmadığını söyledi. AB'de terör tehdidinin yüksek olduğu ülkeleri İspanya, İtalya, Belçika, İngiltere ve Almanya olarak sıralayan Frattini, AB vatandaşlarının ABD vatandaşları kadar korunmayı hak ettiğini ifade etti.

Milliyet

 



Bu haber 200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs