En Sıcak Konular

Ortadoğu’nun yeni haritası: Hamleler netleşiyor!

6 Eylül 2007 17:21 tsi
Ortadoğu’nun yeni haritası: Hamleler netleşiyor! İngiltere Irak’tan çıkıyor… Gerçekten çıkıyor mu? ABD Irak’tan çıkacak… Gerçekten çıkacak mı? İsrail Suriye’yi vuruyor… Neden? Ortadoğu’da neler oluyor? Dengeler yeniden nasıl oluşuyor? iyibilgi İbrahim Karagül

Ortadoğu’da ilginç gelişmeler oluyor. Dünya ile ilgilenmeyen, gelişmelere dışarıdan göz atan bir kimseye bile “ne oluyor” dedirtecek cinsten Ortadoğu’da yaşanan hareketlilik. Aslında uzun bir süredir yaşanan gelişmelerin bir sonucu bu. ABD’nin Irak’ta düştüğü durum sonrasında uzun bir süredir pozisyon belirlemeye çalışan ülkeler ilk adımlarını atıyor. Örneğin Fransa… Fransa’nın Ortadoğu’ya dönük ilgisini açık ettiği ve Dışişleri Bakanı’nı Irak’a gönderen Sarkozy’nin ABD ile ortak politika belirleme eğiliminde olduğu gerçeğiyle başladı son bir ayın Ortadoğu hamlesi… Ardından İngiltere dört ay önce açıkladığı “Irak’tan çekilme” kararını uygulamaya geçti ve Basra sokaklarından çekildi. Yaşanan gelişmeler bundan ibaret değil elbette… İngilizlerin bu hareketi “çekilme” olarak basına yansırken, Bush aniden Irak’ta belirdi ve Talabani ve diğer liderlerle görüştü. Tüm bunlar olurken İran Kuzey Irak’a yönelik operasyonlarını sürdürüyordu. İsrail ise dün gece Suriye’yi bombaladı.

Ortada karışık bir tablo var… Bu açık. O halde bir uzmana danışmak gerekiyor. Soru şu: Neler oluyor?

İyibilgi’nin sorularını yanıtlayan İbrahim Karagül öncelikle bir gerçeğin altını çiziyor: ben tüm bu gelişmeleri süreklilik içinde okuyorum. Ne ABD’nin ne de İngiltere’nin Irak’tan çekileceği düşüncesinin bir yanılsama olduğuna inanıyorum. İki ülkenin uzun vadeli hesapları var. Politikalardaki bu değişimler taktik adımlardır. Böylece askeri ve politik manevra alanını geliştirmeyi umuyorlar. Ben Irak’tan bir geri çekilme beklemiyorum.

Üç gün önce iyibilgi’ye konuşan radikal gazetesi yazarı Ceyda Karan’ın yaklaşımı da bu şekildeydi.  O halde uzmanlar ABD’nin Irak’tan çekileceği fikrine katılmıyor. “Peki basında bu beklenti neden oluşturuldu” sorusunu sorup Karagül’ün analizini aktarmaya devam edelim: İki ülke de bölgeye bir bütün olarak bakıyor ve bölgeye dönük politikalar uyguluyor. Bütünsel bir dizayn çabası var son gelişmelerde… Bu çekilme söylemini bu bütüncül yaklaşım içinde taktik olarak kullanıyorlar.

Küçük bir kıvılcım savaş çıkarır!

Karagül, ABD ve İngiltere’nin Irak’a ilişkin yaklaşımını bu şekilde değerlendiriyor. Peki, İsrail’in dün geceki Suriye saldırısı?

Karagül bu sorunun da yanıtını veriyor: İsrail bunu defalarca yaptı. Şam’a kadar bile geldi daha önce. Son dönemde Türkiye’nin arabuluculuğuna rağmen iki ülke arasında gerginlik tırmanıyor. Haftalardır İsrail’in suçlamaları var Suriye’ye karşı. Golan bölgelerinde İsrail’in hava savunma sistemini geliştirdiğini söyleyebiliriz. İsrail ile Suriye arasında çözülmemiş o kadar çok problem var ki… Hizbullah var Hamas ve Golan var. Bu bölgede küçük bir kıvılcım çatışmayı başlatabilir. Bir örnek verelim… İsrail Suriye topraklarında Hamas’a yönelik olarak bir üssü bombalayabilir. Bir anda bölgede çatışmanın tırmanmasına sebep olur bu gelişme… Olay Lübnan’a sıçrar. İran’ın müdahalesine yol açar. Irak’ta ABD güçlerine karşı kimi hareketlenmelere girişilir. Zincirleme reaksiyonlara neden olabilir bu hareket. Bu anlamda İsrail-Suriye arasında çözülmüş hiçbir şey yok. Ancak bölgede dengeler daha farklı. Rusya’nın Suriye savunmasına katkısı var. Akdeniz’de üs kurma süreci var. Suriye daha rahat davranabilir bu yüzden.

www.iyiiblgi.com



Bu haber 3,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs