En Sıcak Konular

İsveç Başbakanı'ndan bir adım daha

6 Eylül 2007 17:17 tsi
İsveç Başbakanı'ndan bir adım daha İsveç Başbakanı Frendrik Reinfeldt, karikatür dolayısı ile Müslümalara "üzgünüz" demesinin ardından yarın da Müslüman ülke elçileri ile bir araya gelecek.

İki gün önce, Stockholm Merkez Camisinde İslam Federasonu temsicilerini ziyaret ederek bir görüşme yapan ve yaşananlar dolayı üzüntülerini ileten İsveç Başbakanı Reinfeldt, şimdi de Müslüman ülke büyükelçilerini Cuma günü İsveç Parlamentosuna davet etti. Aradaki gerilimi azaltmak için yapılan bu toplantı için, Reinfedlt'in basın sekreteri Oscar Hållen'den, "Bu toplantı, ülkelerle diyaloğu sağlama adına gerçekleştiriliyor" şeklinde bir açıklama geldi. Toplantı yarın hükümet lokallerinden birisinde gerçekleştirileceği ama hangi bölümde yapılacağının tam netleşmediği bilgisi alındı. Hållen, açıklamarında, Reinfeldt'in basın özgürlüğüne dair açıklamalarını yinelediklerini belirtirken, "Şunun altını çizmek istiyoruz ki, İsveç'te Müslümanlar ve Hıristiyanlar yanyana yaşıyorlar. Bu da karşılıklı saygıyla olur." ifadelerine de yer verdi.

İSVEÇ, KARİKATÜR KRİZİNDE DANİMARKA'DAN FARKLI BİR STRATEJİ İZLİYOR

Danimarka'da yayınlanan Jyllands Posten gazetesinin 30 Eylül 2005'de yayınladığı Peygamber Efendimize hakaret karikatürlerinde Danimarka hükümeti adına Anders Fogh Rasmussen zıt bir uygulama sergilemiş, karikatürlerin yayınlanması üzerine kendisiyle görüşmek isteyen Müslüman ülkelerin büyükelçilerinin taleplerini geri çevirmişti. Genç bir devlet adamı olan ve başbakanlığının daha birinci yılındaki Reinfeldt, İsveç'te benzer bir kriz patlak verdiğinde önce ne yapacağını bilememiş, olayı sadece bir basın özgürlüğü olarak geçiştirmeye çalışmıştı. Fakat hadisenin dünya çapında tepkiler alması ve gittikçe olayların büyümesi üzerine, Danimarka gibi zor durumlara düşmek istemeyen İsveç hükümeti girişimlerde bulunarak, gerilimi düşürmeye çalıştı.

Bu son gelişmeler, İslam ülkelerinde takdirle karşılanmaya başlarken, Cezayir Büyükelçisi Merzak Bedjaoui, Expressen Gazetesine yaptığı açıklamada, "Başbakan Reinfeldt'in Stockholm Camisindeki toplantısını çok takdir ettim. Bu girişimini de çok yerinde buluyorum. Bu da, Danimarka Başbakanı'nın yaptığının tam tersidir." şeklinde konuştu. Konuşmalarının devamında Bedjaoui, toplantıya gidip Reinfedldt'i dinleyeceklerini ve kendi ülkelerindeki tepki ve düşüncelerini ileteceklerini söylerken, TT haber ajansı vasıtasıyla, "Bu karikatürün yayınlanması sadece aşırı grupların işine yarar" dediği öğrenildi.

Geçen hafta içinde, Müslüman ülkelerindeki bir grup büyükelçi bir araya gelmiş ve bu olayları kınamış ve bunu aşağılayıcı bir muamele olarak görmüşlerdi. Aynı dönemlerde İsveç Müslümanlar Federasyonu'nca karikatürleri yayınlayan, çizen ve aynı gazetede yorum yazan Lars Ströman hakkında "halkı kışkırtmaktan" dolayı dava açmışlardı.

Samanyolu haber
 



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs