En Sıcak Konular

Dört büyükler borsada da kayıp

5 Ekim 2014 11:56 tsi
Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye'nin dört büyük futbol kulübü 4 haftanın geride kaldığı Spor Toto Süper Lig'de liderliği, yatırımcıları da borsada getiriyi yakalayamadı.

Borsa İstanbul'da işlem gören spor şirketleri eylül ayında yüzde 8'e yakın değer kaybıyla tüm sektör endeksleri içinde yatırımcısına en fazla kaybettiren sektörler arasında yer aldı.
 
Eylül ayında yatırımcısına en fazla kaybettiren spor şirketi Türkiye'yi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden tek futbol takımına sahip olmasına karşın finansal sorunlarını tam olarak çözemeyen ve Başkan Ünal Aysal'ın görevi bırakacağını açıklaması ile oluşan belirsizliğin etkisiyle yüzde 13,44 gerileyen Galatasaray Sportif AŞ oldu.
 
Galatasaray'ı yüzde 9,61 kayıpla yeni sezona neredeyse bütün kadroyu yenileyerek giren ancak ligde aldığı başarısız sonuçlarla dördüncü haftayı 13. sırada tamamlayan Trabzonspor Sportif AŞ takip etti.
 
Eylül ayında en az kaybettiren Beşiktaş
 
Borsa İstanbul'da spor şirketleri arasında yatırımcısına en az kaybettiren, süper ligde rakiplerine oranla daha başarılı olan ve dördüncü haftada ikinci sıraya yerleşen Beşiktaş Futbol yatırımları AŞ oldu. Eylül ayında yüzde 3,48 kaybettiren Beşiktaş’ı, Aziz Yıldırım'ın şike davası ile ilgili olarak yeniden yargılanma sürecine ilişkin pozitif haberlere karşın yüzde 8,74 gerileyen Fenerbahçe Futbol AŞ izledi.
 
Yıl başından bu yana spor şirketlerinin borsa performanslarına bakıldığında ise Beşiktaş yüzde 24,02 ile en fazla kazandıran olurken, onu sırasıyla yüzde 14,31 ile Fenerbahçe ve yüzde 0,98 ile Trabzonspor'un izlediği görülüyor. Galatasaray ise bu dönemde yatırımcısına yüzde 8,82 zarar ettirdi.
 
Spor şirketlerinin toplam piyasa değeri 2 yılda yarı yarıya eridi
 
Borsa İstanbul'da halka arz edilmeleriyle birlikte, şirketlerin karlılıkları nedeniyle başta taraftarlar olmak üzere yatırımcıların gözdesi olan spor şirketleri son 4 yıldır şirketlerin ekonomik yapılarının bozulması ve önce zarar eden, ardından özkaynakları eksiye düşen birer şirket durumuna gelmeleriyle gözden düştüler. Borsa yatırımcısının ilgisinin azalması ile son dört yılda spor şirketlerinin toplam piyasa değeri 4 milyar lira sınırından 1,8 milyar lira seviyelerine kadar geriledi.
 
Analistler, Borsa İstanbul Yönetimi tarafından finansal durumları ve eksi özkaynakları nedeniyle uyarılan dört spor şirketinin fiyatlarındaki sert düşüşlere karşın tavsiye listelerine giremediğini, finansal sorunların çözülmesi için şirketlerin acı reçete içeren güçlü kararlar almaları gerektiğini ifade ediyor.

aa
 



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,494 µs